Villblomstenes Dag over hele Telemark

Blomst4

I dag ble Villblomstenes Dag markert i hele landet. I Telemark samarbeidet turlagene med Telemark Botaniske Forening om flere arrangementer.

Vi nyter synet av dem på tur, men vet du egentlig hva de fargesprakende villblomstene våre heter, hva de gjør og hvordan de lever? Det kunne turledere  fortelle de besøkende på arrangementene på Villblomstenes Dag.

 

Blomst3

 Vandring i varmekjær blandingsskog. Foto: Mariken Kjøhl-Røsand

 

I Skien gikk turen til Jarseng i kulturlandskap, skog og fuktige drag. I grøftekantene blomstret skogstorkenebben, enghumleblomsten og engsoleien (eller smørblomsten som mange kaller den). Vi ble bedre kjent med blomstenes oppbygning, svartelistede og rødlistede planter, bestøvning og karaktertrekk hos ulike plantefamilier. Visste du at de fleste blomster er både hunner og hanner samtidig, såkalte hermafroditter? Eller at noen planter lager falske blomster for å tiltrekke seg insekter? Dette, og mye annet ble fortalt på turen.

 

Blomst5 kompr

Myrhatt (Comarum palustre) ble funnet på turen. Det er en flerårig urt i rosefamilien. Foto: Mariken Kjøhl-Røsand

 

Med på turen var turlederne Mariken Kjøhl-Røsand fra FNF Telemark og Telemark Botaniske Forening, og Karianne Mjelde fra Skien turlag. Turfølget besto av unge og gamle med felles interesse for blomster og planter.

 

Blomst kompr

Hyggelig lunchpause i skogen på Jarseng. Foto: Mariken Kjøhl-Røsand

 

Blomst2 kompr

Karianne Mjelde fra Skien turlag forteller om sine aktiviteter. Foto: Mariken Kjøhl-Røsand

 

Tilsvarende arrangementer ble gjennomført i disse kommunene i Telemark:

- Notodden

- Bamble

- Porsgrunn

- Drangedal

- Sauherad

- Siljan

- Kviteseid

 

Les mer om Villblomstenes Dag her: https://www.nrk.no/vestfold/villblomstenes-dag-feirer-humler-og-bier-1.13004127

 

Lyst til å lære mer om blomster og planter? Telemark Botaniske Forening arrangerer flere turer gjennom hele året. Se turprogram HER.

 

Lyst til å bli kjent med flere turglade mennesker? Telemark Turistforening har turprogram som passer for folk i alle aldre. Se turprogram HER.