Strandryddedagen 2018

IMG_0323

Strandryddedagen 2018 nærmer seg. Finn en strand og gjør en innsats mot marin forsøpling. Her får du informasjon om hvordan renovasjonsselskaper og skjærgårdstjenester hjelper deg å rydde våre strender.

 

Det ligger mye søppel langs strender i Telemark, det skyller i land på strender både i innlandet og langs kysten. En del av plasten brytes ned i mikroskopiske deler og spyles ut i havet. Plankton tror det er mat og spiser opp det. Plasten setter seg på fiskenes hjeller.  

Det skjer heldigvis ikke med all plast. En del plukkes opp av personer som gjør en dugnad for naturen. Det er mannen, kvinnen og barnet i gata.

5. maj er det strandryddedagen. Naturen trenger hjelp av DEG for å bli kvitt søppel.

 

Praktisk informasjon 

Registrer strender med mye søppel i Ryddeportalen.

Om du arrangerer en ryddeaksjon: Registrer den i Ryddeportalen. Her kan du velge om det er åpent for andre å hjelpe til.

Om du vil hjelpe til i en ryddeaksjon: Finn aksjon i Ryddeportalen.

I flere kommuner arrangeres dugnader og du kan få hjelp til å bli av med søplet.  

Bamble, Porsgrunn, Siljan og Skien: Ring til Renovasjon Grenland (35 10 10 10) og avtal et sted der de kan hente søplet du har samlet sammen.

Kragerø, Bamble og Porsgrunn: Skjærgårdstjenesten i respektive kommune kan hente avfallet etter avtale. Ta kontakt på telefonnummer: Kragerø 932 20 923, Bamble 913 65 019 och Porsgrunn 906 48 122.

Bø, Nome og Sauherad: Landbrukskontoret gjennomfører ryddeaksjoner i Årnesbukta ved Norsjø og Bråfjorden ved Heddalsvatnet 21. april. Påmelding til aksjonen gjør du i Ryddeportalen.

Fyresdal, Tokke, Vinje og Kviteseid: Kommunen tar mot avfallet gratis.

Aksjoner som har blitt registrert i Ryddeportalen kan få refusjon av utgiftene til transport og lignende. Det søker du om i Ryddeportalen.

 

Husk at på en del strender er det en god del fugler som ligger på sine reir i mai. I de områdene burde ryddingen skje i begynnelsen av april. Hver dag er en strandryddedag!

 

Gjør ryddingen til en hyggelig treff med grilling, lek og aktiviteter på stranden når vi venter på sommer og bad. Det skal ikke være kjedelig å gjøre en innsats for naturen.

 

Se mer om plastforsøpling i NRKs serie Planet plast.