Troms Turlag- med hjerte for friluftsliv og tur-glede for alle!

klatring - foto Viktoria Susann Skipnes

Jeg tok meg en tur på Turlagskontoret i Tromsø for en trivelig prat med daglig leder Lin og koordinator for DNT Ung og Barnas Turlag, Mia. Troms Turlag er en frivillig organisasjon som ble stiftet i 1907 og som er tilknyttet Den Norske Turistforening. Dette er en stor organisasjon og jeg måtte slå fast at med alle lokallagene, turgruppene, ulike utvalg og komiteer så tviler jeg ikke på at de virkelig kan tilby en tur for enhver smak og funksjonsnivå!

 

Bilde: DNT Ung og klatreaktivitet. Foto: Viktoria Susann Skipnes

 

Troms Turlag er en STOR organisasjon!  

 

Mia og Lin viser meg nettsida deres, peker og forklarer på sin rett og slett sprudlende måte;

 

-Her ser du de klassiske turlagene våre, Troms, Senja, Nord-Troms og Balsfjord og omegn Turlag, og så har du «spesialgruppene våre», Fjellsportgruppa, Veterangruppa og DNT Ung (lokallag på Skjervøy og i Tromsø), sier Mia. Så smiler hun bredt og klikker seg inn på «Barnas Turlag» - det er stor stas at Troms har hele sju Barnas Turlag og vi har et stort engasjement i Målselv, Karlsøy, Balsfjord, Senja, Nordreisa og Kåfjord, forteller Mia. Kåfjord blir første Barnas Turlag som også får navnet sitt på samisk og kvensk, utrolig flott!

 barnas turlag

Bildet viser Barna Turlag på "Kom deg ut dagen!" ved Rundvannet i Tromsø. Foto: Eivind Høstmark Borge

 

-Ja, og så har vi våre viktige komiteer og utvalg for drift og interesseområder, sier Lin, de utgjør en stor og viktig ressurs for oss. – Vi har jo Naturvernutvalget, Merkeutvalget, Hytteutvalget, Turutvalget og et eget medlemsblad med redaksjon for Troms som heter Fjellvåken, sier Lin -og lurer på om jeg hang med!

 

Hva skjer i Troms Turlag og hva kan du være med på?  

Det er utrolig mange flotte aktiviteter i Troms Turlag og jeg anbefaler å sjekke ut nettsida deres for oppdaterte turer, men som en smakebit skal dere nå få et lite innblikk i de ulike aktivitetene i de organiserer!

 

Skredvettdagen- et viktig tiltak for sikkerhet på tur! 

 

Den store Skredvettdagen 16 februar ble arrangert av Fjellsportgruppa i samarbeid med Barnas Turlag. Skredvett er tradisjonelt noe man forbinder med ekstremturer i bratte fjell, men det er like viktig å utøve skredvett i en akebakke eller i lavere terreng!

 

skredvettdagen 2018 tim dasslerskredvettdagen-2018_39330508445_o tim dassler

Foto: Tim Dassler

 

 

Fjellsportgruppa arrangerer i tillegg mer tekniske skredkurs for DNT Ung og metodekurs med mer for blivende turledere. Faktisk har skredvettarbeidet til Fjellsportgruppa i Troms blitt en nasjonal trend og har spredt seg til hele landet- det er jo veldig kult! Hvis du vil vite mer eller bli med på kurs kan du få informasjon enten på nettsiden eller på Facebook, her og her 

 

Veterangruppa- en suksesshistorie om tirsdagsturer året rundt 

 

Veterangruppa (Tromsø) i Troms Turlag er historien om en liten gruppe erfarne turgåere som møttes for å gå tur og som til slutt ble så store i omfang at de måtte skaffe seg et større møtelokale! Veterangruppa går tur hver eneste tirsdag i absolutt allslags vær og ordtaket «det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær» passer skikkelig bra på denne turgjengen.

 

 Veterangruppa bilde 1

Veterangruppa på tur i Skardalen. Foto: Bjørnar Seljehaug.

 

 

-Det å ha en primusmotor og ildsjel som Bjørnar Seljehaug betyr veldig mye for hvordan Veterangruppa har etablert seg som et verdifullt tilbud for turglade i en brukergruppe som setter pris på trygghet og det å være sosial, slippe å bli sittende inne, sier Lin.

 

-DNT har også en satsning som heter «Aktiv i hundre» hvor man kan søke midler til drift av blant annet Veterangruppa (til kaffe og andre nødvendigheter!). Andre grupper for seniorer er det også i fylket, blant annet Senja Senior 60 pluss, samt turgrupper på Vollan og Storsteinnes, opplyser Mia meg.

 

Det er tydelig at damene på Turlagskontoret er imponerte og glade for at akkurat dette tilbudet har lyktes så godt og jeg håper det blir mange flere veterangrupper i fylket!

 

 

 

Veterangruppa bilde 2

 

Bjørnar Seljehaug på tur.

 

 

Barna Turlag 

 

Barnas Turlag arrangerer morsomme og spennende turer for barn i alle aldre og det er gratis å dra på prøvetur (du trenger altså ikke melde deg inn for å sjekke om dette er noe for ditt barn!). For eksempel ble det arrangert en flott Nordlystur i Skibotn og det blir Vinterfest på Charlottenlund 23 mars, klokken 12-15, alle er velkomne på vinterfest med skilek, aking og bålkos!  Sjekk ut nettsida for mer informasjon om denne og andre aktiviteter: https://troms.dnt.no/aktiviteter/102539/861433/ Har du litt større barn- Barnas Turlag arrangerer litt lengre skiturer for denne gruppa, sist på Senja.

 

 

 DSC09407-001

Barnas Turlag på "Kom deg ut dagen" på Rundvannet i Tromsø. Foto: Eivind Høstmark Borge.

 

Troms Turlag – i Monsens fotspor 

 

-Vi skal følge nesten helt i Monsens fotspor i sommer, sier Lin med et glimt i øyet.

 

Fulgte du med Monsen minutt for minutt på NRK? Da fikk du kanskje med deg turen i Rostadalen i Troms? I midten av august gjenskaper Troms Turlag denne ruta og inviterer alle som vil med på tur gjennom Rostadalen, Isdalen videre til Gappohytta, til Goldahytta hvor det blir base i to dager med mulighet for tur til Treriksrøysa. Det blir også overnatting på Rostahytta (som de ikke gjorde på Monsen-tur, men som helt sikkert blir en fin opplevelse!).  Sjekk ut nettsida og hiv deg med på tur.

 

Prosjektgruppe for hyttetun i Lakselvdalen 

 

-Troms Turlag har arvet en tomt og en hytte fra Kari Wilhelmsen (statsmeterolog), og nå er det satt ned en prosjektgruppe som jobber med muligheten for at denne arven skal kunne bli et hyttetun med universell utforming siden det er vei helt inn til tomta, sier Mia.

Området rundt er veldig variert med både lavterskel nærtur i flatt terreng eller mer krevende topper for de som vil ha en utfordring. Tomta ligger også fint ved en elv og nært lysløype- alt ligger til rette for et levende hyttetun med aktivitet for et bredt spekter av brukergrupper- helt i turlagets ånd!

 

-Er hyttetunet et senter, mer enn en vanlig turhytte, lurer jeg på?

 

-Hyttetunet vil ikke bli mulig å booke på samme måte vanlige turhytter siden det blir mer organisert aktivitet på akkurat dette anlegget forklarer Lin.

 

Heldigvis har turlaget mange hytter til disposisjon og på enkelte hytter vil det fremover være mulig å booke sengeplass på forhånd. Sør i landet har dette vært testet ut en stund og turlaget håper dette skal bidra til at folk kan dra på tur med barna med sikkerhet for å ha en seng å sove i (det vil fortsatt være plass til alle, men akkurat sengeplassene vil kunne reserveres på forhånd).

  

  

Jeg lurer på hvilke mål dere har for året som kommer? 

 

-Inkludering og et tilbud for alle typer brukergrupper! Vi jobber mye med at det skal være en tur for alle uansett funksjonsnivå og hvor du bor i fylket, friluftsliv skal være en tilgjengelig glede, sier Lin – og Mia, nesten i kor!

-Vi har for eksempel Ferskingkursene i samarbeid med Voksenopplæringa som inkluderer både opplæring i hvordan kle seg på tur, tenne bål og lese kart. Kursene i grunnleggende friluftsliv med trening i å gå på tur ledes blant annet av Kjersti Bakken og Anders Lund Eide --dyktige folk forteller Lin og legger til -og så har vi jo bålturgruppa!

 

Bålturgruppa er et varmt og veldig lavterskel tilbud for de som ønsker en tur der tempoet er lavt og målet med turen er å komme seg ut, sitte rundt et bål og det å være sammen. Ikke gå så langt, men nyte den strekningen kroppen klarer. Bålturgruppa holder til i Bukta og det er nå tenkt at dette skal bli et fast mål for turen.

-Jeg må si, Lin og Mia, at dette er et tilbud som varmer- bokstavelig talt.

 

Mia forteller meg også at nettopp turbeskrivelser, med mål for turen, terreng, utstyr og tidsbruk, er et helt sentralt verktøy for at folk skal kunne føle seg trygg på at de velger en tur som passer den enkelte.

 

Hyttelivet krever også sitt og Troms Turlag har som mål for året å utbedre hyttene og også satse på bedre tilrettelegging for de som ønsker å ha kunne ha hund med seg. Det vil ikke bli tillatt med hund i fellesrom, men hundeannekser for eksempel gir mulighet for eier å ha hunden med seg om natten. Slike finner man i Vouma,Rosta, Dærta, Altevann og på Goldahytta.

 

Så til sist, hva vil dere skryte av (det må være lov å ha med litt skryt i en artikkel som denne!) Lin og Mia? 

 

-De frivillige, sier de to i kor (de er samkjørte, her på Turlagskontoret!!), det er de som ER Troms Turlag.

 

Altså ingen tvil om hvem og hva de vil skryte av. Det er heller ikke rart for de frivillige i Troms Turlag gjør en hel masse for at andre skal ha det bra på tur. Bare Barnas Turlag hadde til sammen dugnadstimer som var dokumenterbar til en verdi av en million, tenk på samfunnsverdien av en slik innsats, dere.

 

 

 Hyttetilsyn bilde 1

Hyttetilsyn Karoline Olsen erklærer hundeannekset på Rosta for åpnet!

 

 

Ildsjelene i de ulike gruppene av turlaget snekrer, tømmer utedo (nei, den tømmer jo ikke seg selv …) de merker turstier, arrangerer turlederkurs og legger til rette for fine opplevelser. Jeg sier at dette høres veldig raust ut, men som Lin og Mia sier- folk gjør det fordi det også er givende å kunne bidra på denne positive måten. Det gjør noe med folk.

 

 

 byggedugnad bilde 2

 Bilde: hyttedugnad!

 

For eksempel, forteller de, ble det arrangert skøytedisko på Storelva på Kvaløysletta og for å få til det måtte man måke hele vannet, noe som må sies å være en ganske stor jobb. Likevel, selv om arbeidsgruppa underveis i måkinga kanskje angret litt på ideen om skøytedisko på et snødekt vann, så var tonen etterpå at alle var enige om at det hadde vært en fantastisk dag og masse energi i gruppa. For det er noe spesielt å se at det kommer masse folk, få tilbakemelding på at du bidro til at andre fikk en fin dag og kunne gi av deg selv med det du har å bidra med.

 

Tusen takk til Lin og Mia som stilte til intervju- det må sies at det alltid er hyggelig å stikke innom Turlagskontoret for disse damene er rause med tid (og kaffe!) og full av det samme engasjementet som preger Troms Turlag og deres frivillige. Lykke til videre med alt det spennende dere driver med og har DU lyst til å bli frivillig? Bli medlem? Stikk innom Turlagskontoret for en prat, sjekk ut nettsida eller Facebook og bli med på tur!