FnfFinnmarkAktuelt › Vinnerbildet og andre gode bidrag til vår fotokonkurranse «naturlig natt – verdien av en mørk himmel»

Vinnerbildet og andre gode bidrag til vår fotokonkurranse «naturlig natt – verdien av en mørk himmel»

Bildet er tatt av Tommy Olsen Åne-Sira

Vi gratulerer Tommy Olsen Åne-Sira som vinner av vår fotokonkurranse. Vinner ble kåret ved trekning, der alle bidragsytere fikk tildelt et tall og nummertrekning ble utført av https://start.basaren.net/. Vi gratulerer Tommy med vinnerbidraget.

Vinnerbildet viser melkeveien omgitt av en klar stjernehimmel, i bakgrunnen kan vi se lysforurensning fra fra nærliggende sentrumsområder. Med en god plan kan lysforurensning reduseres slik at også fremtidige generasjoner kan få oppleve synet av melkeveien og stjernehimmelen.

Bildet er tatt av Trude Kristin Olsen

Ett av bidragene viser et «dobbelt nordlys» som strekker seg over en klar stjernehimmel i Pasvik. I Pasvik ønskes det å etableres en «Dark sky location», der stjernehimmelen er en attraksjon. Dette arbeidet kan du lære mer om på denne linken. Hvorfor har det blitt satt i gang en søknad om «Dark sky location»? Dette er noen stikkord: Bidra til økt fokus på lysforurensning, internasjonal profilering, økt oppmerksomhet, økt turisttrafikk. I Pasvik er det flere fordeler: Lengst nord i verden, mindre lysforurensning fra bakken, mindre lysforurensning i lufta, lett å komme seg til, kan se stjerner midt på dagen!

Bildet er tatt av Marie Angelsen

I Nord, som i Skibotn er friluftsliv og stjernehimmel en god kombinasjon. Ski- eller gåtur under stjernehimmelen kan anbefales. Våg å skru av hodelykta og bevege deg utenfor lysløypa for å få en skikkelig stjerneopplevelse, men husk sikkerhet. Det vil også ta litt tid før øynene venner seg til mørket så det bør beregnes god tid.

Bildet er tatt av Lena Furr Bjarkøy

Av og til er Nordlyset lettere å se enn stjernene. Det kan som mange vet også by på fine opplevelser. Slik som dette flammeliknende motviet som ble fotografert i Narvik.

Bildet er tatt av Jarle I. Kvam

Inatt er månen gyllen,
de fjerne skoger blå.
Og du har ingen verdens ting
å tenke på.

Rudolf Nilsen

Resten av de fine bidragene