FnfNordlandAktuelt › Høringsradaren lansert!

Høringsradaren lansert!

Forum for natur og friluftsliv lanserte Høringsradaren 25. januar 2022. Høringsradaren er et nytt verktøy som gjør at alle lettere kan følge med på politiske planer som påvirker natur og friluftsliv der de bor.

Høringsradaren ble offisielt lansert og snoren delt av Erlend Smedshaug fra Klima- og Miljødepartementet og FNFs egen prosjektleder Maria Rundhaugen Tesaker.

Dette skjedde på et direktesendt webinar der også Dag Terje Klarp Solvang, Styreleder i FNF og Generalsekretær DNT og Siv Holen, Prosjektleder fra Kantega deltok. Kantega har bidratt med utviklingen av Høringsradaren pro bono.

Panelet oppfordret alle som er interessert i natur og friluftsliv til å følge med på høringsradaren og å engasjere seg for naturen og friluftsinteressene når de er truet.

– Å sende inn sitt syn i en høringssak kan være mye enklere enn folk flest tror, men man må være saklig, sa Tesaker.

– Høringsradaren er et fantastisk verktøy og godt nytt for alle som er glade i naturen, og som vil at alle skal ha god tilgang til friluftsområder, sa Dag Terje Klarp Solvang.

FNF er et samarbeidsorgan mellom natur og friluftsorganisasjoner i alle fylkene i Norge, og eies og driftes av Norsk Friluftsliv, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Naturvernforbundet, Turistforeningen og Friluftsrådenes Landsforbund.

Myndighetene sender ut en overveldende strøm av saker som påvirker natur og friluftsliv på høring hvert år. Ofte handler sakene om at natur forsvinner eller forringes.
– Hensikten med høring er jo at borgerne skal kunne si ifra om sine interesser og meninger på demokratisk vis. Men det er så vanskelig å få oversikt over alle sakene at det går ut over lokaldemokratiet, sier FNF-koordinator i Akershus og prosjektleder for Høringsradaren, Maria Tesaker.

For å gjøre noe med dette har Forum for natur og friluftsliv i samarbeid med IT-selskapet Kantega utviklet Høringsradaren. Her kan folk enkelt få oversikt over viktige høringer i sin kommune med frister og lenker til mer informasjon om hver sak. Det er også enkle forklaringer på hvordan man kan påvirke. Opptaket inneholder en nærmere forklaring.

– Natur og friluftslivsorganisasjoner ute i fylker og kommuner og FNFs lokale koordinatorer har lenge gravd fram og holdt oversikt over sakene som har størst betydning for natur- og friluftslivsinteressene i hele landet. Med Høringsradaren kan vi nå spre dette ut til langt flere mye raskere, på en mer oversiktlig måte, avslutter Solvang.

Se Høringsradaren her!