Foto: Maria Tesaker
FnfOslo og Akershusarrangement › Kurs: Høringssvar på 123 Planer for natur og friluftsliv – kommunal planstrategi

Kurs: Høringssvar på 123 Planer for natur og friluftsliv – kommunal planstrategi

Vet du hva som skal til for at kommunen velger å legge planer for naturmangfold og friluftsliv? – Jo, de må ta det med i sin planstrategi!
Men hva er egentlig en planstrategi?
Og hvorfor skal jeg bry meg om den? 🤔

Dette kurset er det første i kursrekken om hvordan skrive flere og bedre høringssvar/høringsuttalelser og en del av prosjektet Høringssvar på 123. Kurset er frittstående.

Det er avgjørende at natur og friluftsinteressene kommer tidligere inn i planleggingen av arealene. Bli med på kurs om hvordan vi kan være med fra start når arealtoget begynner å rulle!

Kursinnhold: Du lærer om FNF og hvordan din organisasjon kan få enda bedre utbytte av tilbudet vi har. Du lærer om sammenhengen mellom naturtap og arealtoget hvor det er viktig at natur og friluftsinteressene kommer ombord allerede på de første togstasjonene (eller tidligere i prosessen om du vil). Du får mer kunnskap om saksgang og de ulike planene en kommune kan ha og ha, og deres relasjon til natur og friluftsorganisasjonenes interesser. Kurset har fokus på planstrategien – som er den første stasjonen arealtoget starter fra. Du lærer å vurdere om arealtoget i din kommune får en bra start, ved å vurdere beskrivelsen av utfordringer og planbehov. Og hvordan du kan bidra til å gjøre den bedre om det behøves. Du får en mal du kan tilpasse til egne høringsinnspill. Og vi kommer innom planvask, arealnøytralitet og naturrestaurering. Du får også mer informasjon om nyttige verktøy og ressurser på nett for å lage egne høringssvar som du kan ta i bruk etter kurset.

Vi holder nå kurs i Tønsberg og i Oslo! Vi lover god mat før kurset starter. Personer med organisasjonstilknytning i tilsluttede organisasjoner vil bli prioritert.

TØNSBERG
Tid: 3. april, kl. 17-1930
Sted: Bydelshuset, Tollbodgaten 19, Tønsberg
Påmeldingsfrist: 27. mars
Etteranmeldingsfrist: 2. april
TO LEDIGE PLASSER! Ta kontakt på kristin@fnf-nett.no
Minimum 5 maks 12 deltagere

OSLO
Tid: 24. april, kl. 17-1930
Sted: Røde Kors konferansesenter, Hausmannsgt. 7, Oslo
Påmeldingsfrist: 21. april
KURSET ER FULLT! Ta kontakt for å stå på venteliste på maria.tesaker@fnf-nett.no

PROGRAM

16:30 – Mat og mingling

17:00 – Kursstart

 • Kort om hva FNFs rolle og bidrag er
 • Naturtap, arealtoget og saksgang
 • Planer for natur og friluftsliv
 • Hva er en planstrategi?
 • Utfordringer, medvirkning og kommunens behov for planer
 • Når bør man spille inn?
 • Hva bør man spille inn?

18:15 – Praktisk del

 • Planstrategien i din kommune
 • Maler for høringsuttalelser – fyll inn
 • Høringsradaren – tegn abonnement
 • Andre ressurser på nett

1915 – Oppsummering

1930 – Avslutning

I dette kurset lærer du å skrive høringsuttalelser og du får du innsikt i hvordan planstrategien kan bidra til å ivareta natur- og friluftslivsverdier i en kommune. Lær når og hva du skal spille inn til planstrategien, og dra fra kurset med et fiks ferdig innspill til planstrategien i din kommune, klar til å sendes inn!

Bli med oss og lær å skrive høringsuttalelse for å påvirke fremtiden til ditt lokalsamfunn gjennom kommunens planstrategi!

Kurset er en del av Høringssvar på 123 – et kompetansetiltak for å gjøre det enklere å delta i planprosesser. Tidligere kurs har vært avholdt: «#3 Arealinnspill» i 2022 og «#4 Kommuneplanens arealdel» i 2023.