FnfTromsAktuelt › Folk i Troms: Marius Storli

Folk i Troms: Marius Storli

«Folk i Troms» serien vår er tenkt som en artikkelserie hvor vi kan bli bedre kjent med noen av de flotte frivillige vi har i organisasjonene tilslutta samarbeidsnettverket FNF Troms- og det er veldig fint å kunne presentere nye fjes på siden her.

Jeg møtte kretsleder, Marius Storli, i Norges speiderforbund Nord-Troms krets på et møte med Ishavskysten friluftsråd og Norsk friluftsliv om Læring i friluft i 2019. Siden sa Marius seg villig til å delta på FNF Troms sitt første seminar om LIF der han delte speiderne sine best tips i den forbindelse- se gjerne her.

Marius er en sånn person som du tenker du trygt kan sende unge lovende ut i naturen med- og en person som virkelig gjør det han kan for at de som er med skal få oppleve mestring og det å beherske kanskje både våte sko, frosne brødskiver -og ta det med et smil. Når han har fortalt hvor stolte barn og unge som har utfordret seg selv på en kanskje strabasiøs tur, så er det noe med disse historiene som både er sterke og inspirerende å høre om! At det gjør noe med barn og unge som får lov til å utfordre seg selv innenfor trygge rammer. Vi har så klart stilt kretsleder Marius noen spørsmål og de som spør får svar:

Du er speiderleder- er du alltid beredt? (Vi lurer også på hva som er dine tre beste tips for å være beredt!)

Yess! Det er viktig å være forberedt, og med de vær- og føre-forhold som vi har her i Nord Norge, så har jeg lært, helt siden jeg var liten, at det å ha klær og utstyr for tur lett tilgjengelig, gjør at terskelen for å komme seg ut blir lavere, uansett hvilket vær det er. Du kan ha planlagt solskinnstur, men plutselig har været snudd før du kommer deg ut, og da er det kjipt å måtte avlyse, bare fordi det er solbrillene du har funnet frem og ikke vindjakken. Men det er ikke bare for planleggingens del det er greit å være forberedt. Været kan snu fort mens du er på tur. Derfor er det viktig å ha med seg nødvendig utstyr i sekken. I min sekk har jeg alltid en grunnutrustning. Den omfatter følgende:

  • Minst et ekstra skifte ullundertøy
  • Isolerende genser
  • Førstehjelpspakke
  • Kniv
  • Lue
  • Buff (Alltid i venstre lomme på buksa)
  • Proteinbar (nødproviant)
  • Søkestang (vintertillegg)
  • Spade (vintertillegg)

Dette ligger alltid i sekken. I tillegg tar jeg alltid med litt mer mat og varm drikke enn det jeg strengt tatt trenger. Ved å ha dette i sekken, så vet jeg at jeg er beredt for min egen del, men også at jeg kan hjelpe andre dersom det skulle oppstå behov for det. (Intervjuer tenker her at dette var et godt tips- og kanskje typisk speidere? 🙂 )

Oppsummert er de tre viktigste tingene:

Planlegg for det uplanlagte – Du kan ikke overmanne naturen. Du må følge den.

Ha grunnutrustningen klar i sekken

«Ut på tur – Aldri sur!»

Marius Storli

Hva betyr det for deg å jobbe som frivillig i speideren?

Jeg var speider da jeg var ung. Selv om jeg er vokst opp i en familie som dro meg med på tur gjennom hele året og som gjorde at jeg ble heltent på det å være på tur i allslags vær og føre, så førte speideren med seg noe ekstra, både sosialt og verdifullt utover det å lære å nyte naturen. Verdiene til speiderbevegelsen er viktig for meg, og i et samfunn som jeg tenker blir mer polarisert på mange måter, så er det viktig å videreføre de verdiene som la grunnlaget for speideren.

Speideren er fortsatt verdens største fritidsorganisasjon og det håper jeg vi skal fortsette å være. Det å se barn oppleve mestringsfølelse i naturen, og stoltheten av å ha sovet i telt på vinteren, er bare helt utrolig!

Siste spørsmål: Sporløs ferdsel er viktig for dere i speideren- og dere har et eget «ordtak» for det, kan du fortelle oss litt mer om det- og hvordan skal leirplassen se ut når dere drar og du er fornøyd?

Ja, vi skal alltid forlate en leirplass slik den var da vi ankom. Dette er et veldig viktig prinsipp for oss i speideren. Vi opplever også at barna tar til seg dette og viderefører det, både hjemme, på skolen og ellers i samfunnet. Prinsippet gjelder både at vi ikke skal legge igjen avfall etter oss, men også at vi unngår å skade faunaen når vi bruker den.

Når vi begynner å nærme oss tid for å slå leir under en utmarsj, så begynner vi å samle løs never og nedfallsved. På den måten blir ikke innhogget i skogen ved selve leirplassen så stor. Når leiren er brutt og patruljene står oppstilt med pakningene sine, stiller vi opp på en linje og går manngard gjennom leirområdet for å forsikre oss om at vi ikke har lagt noe igjen. På vinteren børster vi sne over leirplassen for dekke sporene etter oss og vi lar alltid bålene brenne ut, slik at det ikke er halvbrente vedkubber i et stort sort hull i sneen der vi har vært. Vi låner jo naturen, og skal levere den tilbake like fin som da vi kom.

Marius Storli

Tusen takk for at du stilte til intervju, Marius – og ga oss et innblikk i hvordan det er å være frivillig i speideren og ikke minst, svært gode råd om både hvordan være beredt og sporløs ferdsel, nyttig for oss alle nå når vi skal delta på 10-på-topp, Ut i Nord og alt det andre som skjer denne sesongen! Vi håper også dere får mange flotte opplevelser med speidergruppa denne sommeren (og at alle holder seg koronafrie!).

God langhelg og god lesning alle sammen!