FnfTromsAktueltArrangement › Takk for et flott Solseminar om «Læring i friluft» under tarpen!

Takk for et flott Solseminar om «Læring i friluft» under tarpen!

Vi måtte flytte under tarpen på grunn av snøvær etterhvert, men det fungerte veldig fint! Her er noen av deltakerne (ikke alle!). Foto: Christine Myrseth

Den 22 april gikk Solseminar: Læring i friluft og erfaringer fra frivilligheten av stabelen i koronavennlige omgivelser på Tromsø friluftsmuseum- utendørs! Dette var første gang mange av oss møttes «irl» som det heter, eller i helfigur, siden koronapandemien startet. Det var veldig hyggelig å treffe folk igjen, både kjente og nye fjes. Vi kan rapportere om et veldig fint seminar ute- vi hadde gode samtaler og ikke minst viste det seg at det gikk an å presentere uten Powerpoint også! Vi var totalt ni stykker denne kvelden- inkludert en gjest fra Svalbard (som også delte erfaringer med friluftsliv og frivillighet derfra!).

Forum for natur og friluftsliv Troms har vært en del av prosjektgruppen for «Læring i friluft» sammen med friluftsrådene og fylkeskommunen siden 2019- og etter fylkessammenslåingen har vi også fått med Finnmark på laget. I Troms har det vært et mål å kunne bidra til at de erfaringene frivilligheten og organisasjonene har over lang tid med å lære utendørs blir delt og kan komme til nytte i arbeidet med LIF. Vi håper at eksisterende kunnskap i organisasjonene om uterommet, hvordan man behersker vær og vind og naturglede på alle nivåer kan være nyttig for lærere og skoler som skal implementere mer uteskole.

Denne kvelden hadde vi invitert kunnskapsrike representanter fra Troms Turlag, Naturvernforbundet Troms og Midt-Troms Naturlag. I tillegg så stilte også fylkeskommunen og Ishavskysten friluftsråd opp. Toril Skoglund presenterte de erfaringene Ishavskysten så langt har gjort seg- og det er ingen tvil om at de skolene som er med i prosjektet har fått mye ut av det. I tillegg kunne Torill dele med oss at det nå også skrives masteroppgaver om nettopp uteskole- og det er noe vi har håpet på lenge da mer kunnskap er et absolutt gode for mer undervisning ute.

Koordinator var litt bekymret for at stokken vi fant for å støtte opp tarpen skulle lage hull, og på det fantes det en løsning: Jann Oskar fra Midt- Troms Naturlag lånte ut hatten sin og tok en for laget. Kreativiteten skal man ikke klage på!

Programmet for kvelden kan du lese mer om her.

I 2019 hadde vi også et lignende seminar og det kan du lese mer om her.

Toril Skoglund, rådgiver i Ishavskysten friluftsråd skrev et flott sammendrag på Facebook-siden deres om Læring i friluft og jeg poster det under her:

På seminaret fortalte engasjerte plastkoordinator i Naturvernforbundet, Maja Bernhoff Johansen, hvordan forsøpling kan være et tema i uteskolen, og hvor viktig det er å skape gode holdninger tidlig.

Evigunge Alf Brustad fra Senja Turlag og DNT ungs Lene Bækkevold kom med mange gode innspill på hvordan man kan bli en god turleder og uteklasselærer. Det ble vektlagt hvor viktig planlegging er, og det å kunne motivere sine deltakere/elever og ta hensyn til det svakeste ledd. Det å kunne se alle er viktig enten man er turleder eller skolelærer, kun da kan man lykkes med god læring eller en god tur.

Jann-Oskar Granheim fra Midt-Troms Naturlag delte egne opplevelser fra uteskolepraksis. Hans erfaringer er at det å være ute å observere naturen ofte forsterker læringen.

Troms og Finnmark fylkeskommunes Eivind Høstmark Borge var glad for å kunne bidra med økonomisk støtte til friluftsrådenes skolenettverk Læring i friluft. Det er positivt for prosjektet at et samarbeid med friluftsorganisasjonene er i ferd med å vokse seg sterkere. Ishavskysten friluftsråd ser fram til å fortsette det gode samarbeidet som er i gang.

Takk til alle som kom- og vi heier på mer uteskole! FNF Troms håper så mange elever som mulig kan få oppleve mestring, naturkunnskap og lokal kunnskap når uteklasserommet blir tatt i bruk.