FnfTromsAktuelt › Vi oppsummerer Friluftslivets Uke 2021- den årlige, nasjonale feiringen av friluftsliv og naturglede!

Vi oppsummerer Friluftslivets Uke 2021- den årlige, nasjonale feiringen av friluftsliv og naturglede!

Friluftslivets Uke 2021 er historie og FNF Troms vil takke alle som har arrangert turer, bålkos, sopptur, fisketurer og ordførertur- lista er ikke uttømmende! Vi håper alle har kost seg med disse flotte arrangementene, naturglede og alt som hører med. Vi takker alle kommunene og friluftsråd som har skrevet om Friluftslivets Uke og alle som har tatt i bruk Friluftslivets Uke sin aktivitetskalender! Fylkeskommunen har også støttet uka med 50 000 kr som er delt ut til lag og foreninger og vi takker også for fylkesråd Anne Torill Eriksen Balto sine inspirerende ord i forbindelse med uke på Troms og Finnmark fylkeskommune sine nettsider:

– Lag og foreninger gjør en fantastisk innsats for å skape rike opplevelser i nærmiljøet. Dette er uvurderlig for bolyst, folkehelse og identitet. Vi har unike turmuligheter i Troms og Finnmark som vi sammen må ivareta og videreutvikle ut fra våre ulike roller. Friluftslivets uke gir fargerike smakebiter på det hverdagsfriluftslivet som ligger tilgjengelig hele året, sier Eriksen Balto (Sp).

– Prøv noe nytt, inviter med en venn og invester tid til å gå inn i naturen denne uken, oppfordrer hun.

Fylkesråden avslutter med en påminnelse om at fylkeskommunen i løpet av høsten vil lyse ut en rekke tilskuddsordninger for tilrettelegging og friluftslivsaktivitet som vil kunne bidra til enda mer naturglede i tiden framover.

https://www.tffk.no/aktuelt/en-uke-fullspekket-med-friluftsaktivitet.31879.aspx

#VALG2021

Vi benyttet selvsagt Friluftslivets Uke til å få til politisk påvirkning i forbindelse med stortingsvalget der natur og friluftslivsinteressene ble løftet på vegne av våre tilsluttede organisasjoner i Troms!

 • Nettdebatt om naturtap og frivillighet: 2 september inviterte FNF Troms og FNF Finnmark til nettdebatt med stortingskandidater og stortingsrepresentanter i Troms og Finnmark. Invitasjonen kan du lese mer om her. Temaene var naturkrise og mangel på kunnskap om vårt naturmangfold og hvordan frivilligheten innen natur og friluftsliv kan løftes fremover. Vi har lagt ut en oppsummering av debatten her. Vi takker følgende kandidater for en god debatt! Deltakere: Anne Toril Eriksen Balto (Senterpartiet), Tom Erik Forså (Fremskrittspartiet), Kriss Rokkan Iversen (Miljøpartiet De Grønne), Ole Andreas Myhrer Smith (Rødt), Torgeir Knag Fylkesnes (Sosialistisk Venstreparti) og Nils-Ole Foshaug (Arbeiderpartiet).
 • Åpning av Friluftslivets Uke 2021 med politisk bålsamtale i Tromsø: 4 september inviterte vi politikerne i Tromsø til bålsamtale om natur, friluftsliv og frivillighet! 4H Troms, Naturvernforbundet Troms og Troms Turlag deltok fra organisasjonene. Det ble en veldig flott samtale og vi takker politikerne for veldig godt oppmøte og engasjert samtale! Følgende politikere deltok:
  • Jarle Heitmann, Tromsø AP
  • Marlene Bråthen, Tromsø SP
  • Anni Skogmann, Tromsø FRP
  • Sofie Stranger, Tromsø MDG
  • Jens Ingvald Olsen. Rødt Tromsø
  • Maja Sandvik Lockert og Sigrid Bjørnhaug Hammer, Tromsø SV
  • Karl Enok Thu, KRF Tromsø
  • Marika Jenssen, Unge Venstre Troms og Finnmark.
  • Anne Berit Figenshau, Tromsø Høyre

Her kommer et bildedryss! 🙂

Bålsamtalen starter og kaffen er på kok ved flotte Rundvannet i Tromsø Foto: Hilde Ovesen 4H Troms.
Vi hadde planlagt å gi alle politikerne t-skjorter, men glemte det! Da endte det med at de som fortsatt hang litt igjen etter avsluttet bålsamtale fikk! Her er fornøyde mottakere fra AP, Venstre og SV 🙂 Beklager til de som ikke fikk- vi skal forsøke å gjøre det godt igjen ved neste anledning! 🙂
Vi ønsket oss fremsnakk fra politikerne i forbindelse med Friluftslivets uke og en del tok oss på ordet! Tusen takk for det 🙂 Skjermdump fra Facebook konto til Jarle Heitmann.
Høyre tok også oppfordringen, tusen takk! 🙂 Skjermdump Instagramkonto til Anne Berit Figenshau!
FRP fremsnakket FØR bålsamtalen- og det takker vi også så mye for! Skjermdump Facebook konto til Anni Skogmann.

FNF Troms fikk i Friluftslivets Uke en forespørsel fra Tromsø SV om vi kunne tenke oss å delta på en vandring i Tromsømarka for å snakke om betydningen av nærturområder sammen med Arne Nævra (SV). FNF Troms deler gjerne av våre organisasjoners store kunnskap om disse spørsmålene og vårt styremedlem/nestleder Hilde Ovesen fra 4H Troms tok på seg oppgaven. Det resulterte i en fin samtale og det er ingen tvil om at nærturområder er viktig for folkehelse, barns læringsmuligheter (uteklasserom), trivsel og møteplasser!

Skjermdump fra Tromsø SV sin Facebook-konto.

#Turmedmening #turplastkonkurransen

Friluftslivets Uke overlapper med Strandryddeuka og det er tradisjon for å markere dette med #turmedmening og hos oss i år- #turplast! Konseptet er at vi ønsker at folk skal ta med seg søppel når det går tur eller deltar på aktiviteter i Friluftslivets Uke 🙂 I år arrangerte FNF Troms konkurransen #turplast som gikk ut på alle som sendte inn bilde av sin turplast var med i trekningen av en flott premie! Du kan lese mer om konkurransen her– takk til alle som deltok!!!

Ekrehagen friluftsbarnehage deltok! Foto: Ekrehagen Friluftsbarnehage

Det var Kjersti Lind som vant trekningen etter å ha sendt inn dette bildet fra deres tur- vi gratulerer så mye og har skrevet en sak om vinneren her: https://fnf-nett.no/troms/vinner-av-turplast-konkurransen-er-klar/

#turplast deltakelse i Bukta i Tromsø- og heldigvis fant ikke denne gjengen så mye søppel, men all innsats teller og alle monner drar! Foto: Kjersti Lind

For organisasjonene i FNF Troms er bærekraft viktig- og da vi valgte premie måtte vi ha en premie som ikke inneholdt plast (siden dette var en aksjon mot plast i naturen!), den skal helst være kortreist (fra Troms) og ha en merverdi- f eks si noe om kultur og tradisjon. Vi valgte et reinskinn levert av Reisaprodukter i Nordreisa kommune. Videre ønsket vi å støtte opp om Birtavarre husflidslag da de har vært med på et spennende prosjekt som heter Arctic Wool og la til votter og kopp! Et prosjekt som fremmer kunnskap, bærekraft, kortreiste produkter og samarbeid. Prosjektet har resultert i en kortfilm som du kan se her.

I tillegg så har FNF Troms og våre organisasjoner vært opptatt av våre Ramsarområder og at disse skal ha forvaltningsplaner som ivaretar verneverdiene i disse viktige områdene. Nå er arbeid med forvaltningsplan for Sørkjosleira naturreservat (Ramsarområde) startet opp av Statsforvalteren i Troms og Finnmark og vi har i den anledning også hatt fokus på forsøpling i reservatene. I Balsfjord har vi hatt kontakt med Miljøaksjon Balsfjord som har gjort en fantastisk innsats med arrangere strandryddeaksjoner blant annet i Sørkjosleira naturreservat. Styremedlem Haldis Valestrand fra Troms Orienteringskrets representerte FNF Troms på en ryddeaksjon og under kan du se et bildedryss fra dette:

Nordkjosbotn, Balsfjord kommune. Foto: Haldis Valestrand
Miljøaksjon Balsfjord gjør en fantastisk jobb med å arrangere strandrydding i sårbare områder, tusen takk! Foto: Haldis Valestrand

Turmat fra hele verden

FNF Troms arrangerte sammen med Arctandria kystlag, 4H Troms og Kulingen 4H Turmat fra hele verden på Stakken under Friluftslivets uke 2021. Turmat skal legge til rette for å møtes over et måltid og dele erfaringer om ulik type turmat fra hele verden! Vi hadde ca 55 besøkende denne dagen som fikk servert flerkulturell mat, delta i natursti og kyststi, nyte omgivelsene på Stakken, det var kokkekurs for Unge Kokker og det ble servert sveler og varm drikke! En flott dag 🙂 Du kan lese mer om konseptet her.

Foto: Christine Myrseth

Norsk friluftsliv laget et flott reportasje fra Turmat fra hele verden på Stakken og vi anbefaler å lese den her: https://turmat.no/blogg/eritreisk-festmat-i-nordnorsk-natur! 🙂

Med det takker FNF Troms for i år- og vi gleder oss allerede til neste års Friluftslivets uke! Da er det Frivillighetens år!!! -og forhåpentligvis ikke pandemi! Tusen takk alle som har bidratt til at vi fikk feiret natur og friluftsliv i Troms!

Takk til Maja Bernhof Johansen for lån av foto!