19 desember
- bak dagens luke finner vi
Torunn Bockelie Rosendal
Prosjektleder i Norsk Botanisk forening og ildsjel (vår beskrivelse 🙂 ) i Ung Botaniker Tromsø
Forum for natur og friluftsliv Troms feirer Frivillighetens år 2022 og hva er vel bedre enn å ha en hel julekalender der du kan bli kjent med noen av de som bidrar som frivillig i Troms, og de som jobber med frivilligheten. Vi er veldig stolte av det våre tilsluttede organisasjoner og samarbeidspartnere bidrar med innen natur og friluftsliv- og gleder oss til å bli bedre kjent med dem i desember. I dag er turen kommet til Ung Botaniker Tromsø og Torunn 🙂 Dette er en gjeng som kartlegger arter og formidler slik at vi kan få mer kunnskap om verdiene rundt oss, men som også inviterer på lavterskel plantetur med bål og kos sommer og vinter i Tromsø (og gjerne på ekskursjon rundt om i fylket). Du finner dem på Facebook her og nettsiden her.
Torunn Bockelie Rosendal:
- Du er med i styret til Ung Botaniker Tromsø- hvem er dere og hva er det beste med å være med i botanisk forening?
Ung Botaniker Tromsø er ungdomsgruppen til Nordnorsk Botanisk Forening hvor vi har spesielt fokus på å spre plantekunnskap og naturglede blant unge. Dette gjør vi gjennom å arrangere plantekvelder med artskunnskap, foredrag, planteturer og større botaniske eventyr. Det beste med å være med i botanisk forening er at det er et nettverk for alle planteinteresserte i Norge, og at det dermed knytter sammen kunnskapsrike botanikere, naturglade amatører og unge nybegynnerspirer. Denne koblingen er gull i en tid hvor mye av artskunnskapen er i ferd med å forsvinne i befolkningen, særlig blant mange unge. Jeg syns selv det har vært kjempegøy å få lære mer om naturen rundt meg, og entusiasmen og velviljen jeg møtte i foreningen gjorde at jeg ønsket å dele interessen videre med andre. Å selv få være med på å skape naturglede blant unge føles veldig verdifult, enten det er ute på tur, rundt bålet eller rundt lupene på universitetet. Stemningen blir så fort god og trygg når man samles i naturen og rundt et felles naturengasjement. I foreningen prøver vi ofte å arrangere lavterskel-aktiviteter hvor vi tilpasser språket, sånn at aktivitetene blir tilgjengelig for flest mulig.
Torunn
2) Det er frivillighetens år og du er en del av en gjeng frivillige som kanskje ikke alle kjenner til- de frivillige kartleggerne av natur, kan du si litt om hvorfor det arbeidet dere gjør er så viktig?
Frivillige i Norsk Botanisk Forening står for mye av kartleggingen av norsk natur, og for å klare å ta vare på naturen, er det nettopp viktig å få et overblikk over hva vi har. I tillegg til kartlegging, verner foreningen om naturen gjennom å f.eks lage blomsterenger for pollinatorer, hindre spredningen av invasive arter (som tromsøpalme) og generelt gjennom å spre naturkunnskap og naturengasjement i befolkningen. Det å gi andre et sterkere bånd til naturen er ikke bare fantastisk i seg selv, men det kan også skape en økt vilje til å ta vare på det biologiske mangfoldet vårt. Naturengasjement er viktigere enn noen gang, så naturformidling og deltakelse i foreningen er absolutt noe jeg vil fortsette med i årene fremover.
Torunn
3) Har du en favorittplante- og hvorfor? 😊
Det er et vanskelig spørsmål siden jeg er glad i så mange planter av så mange ulike grunner. Jeg syns hver plante blir spennende når man lærer å kjenne dem igjen, og hver plante har i tillegg sin egen, fin-rare historie. Det kan handle om plantens samspill med miljøet, dens imponerende tilpasninger eller om historisk nyttebruk, myter og tradisjoner. Jeg har nok likevel en forkjærlighet for ballblom, som er fylkesblomst i Troms. Den samarbeider med ballblomfluene, som er de eneste insektene som finner frem i den gule labyrinten av blomsterblader. De hjelper planten med pollinering, og larvene deres får spise noen av ballblommens frø som takk for hjelpen. Jeg syns dette er et fantastisk lite samarbeid som sier noe om hvor kompleks naturen er. Det er sikkert massevis av slike små samspill i naturen som vi enda ikke vet om, og det er en god grunn til å ta vare på artsmangfoldet vårt.
Torunn Bockelie Rosendal, Ung Botaniker Tromsø
Tusen takk for praten, Torunn! Da gjenstår det bare å ønske dere i Nordnorsk botanisk forening og Ung Botaniker Tromsø en riktig god jul! Og tusen takk for at akkurat dere er frivillige i en natur- og friluftslivsorganisasjon!