Vannforvaltning og ikke minst forvaltning av våre felles elver er et viktig saksområde for flere av FNF Troms sine tilsluttede organisasjoner og vi setter også stor pris på å kunne samarbeide med Norske Lakseelver om dette viktige temaet. FNF Troms deltok på webinar med Troms vannregion den 6 mars d.å sammen med Norske Lakseelver og dette førte til et ønske om å samarbeide om befaringer i vassdrag i Troms høsten 2024. For å kunne gi gode innspill er også organisasjonene avhengige av gode møteplasser og befaring som et verktøy for økt forståelse for de utfordringer og muligheter man kan gi innspill på.
Målet med befaringene er invitere til en møteplass for involverte aktører, bidra til kunnskapsgrunnlaget i lys av neste planperiode for vannforvaltningsplanene, diskutere suksess og utfordringer innen miljøtiltak og elveforvaltning samt lære av de erfaringene de frivillige har gjort seg i arbeidet med ulike vassdrag til nytte for det videre arbeid i de aktuelle elvene og vassdrag generelt. Vi vil også ha et fokus på det svært viktige frivillige arbeidet og engasjementet som er en svært viktig grunnstein for elveforvaltningen.
Velkommen på befaring – du kan melde deg på her.
Program 4-5 september: Mortenelva (Målselv kommune) og Manndalselva (Kåfjord kommune)
Mortenelva
Våren 2024 sendte FNF Troms en bekymringsmelding angående Mortenelva, en av det viktige Målselv-vassdragets sideelver. Bekymringene som ble meldt inn til vannregionen var observasjon av forurensning, nedgang i elvas bestander, gjengrodde gytegroper og nedgang i bestander av andefugl. I tillegg en bekymring for at forurensning fra Mortenelva kan føres ut ut i Målselva ved flom.
Med tanke på tilstanden for villaks og anadrome arter generelt i nasjonale vassdrag er det tydelig at vi må sikre at alle produktive elver og bekker faktisk er i en slik økologisk tilstand at de kan være gyte- og oppvekstområder for hardt pressede bestander av villaks, sjørøye og sjøørret. Vi ser frem til å lære mer om Mortenelva gjennom befaringen og til gode diskusjoner langs elva om mulige miljøtiltak og kunnskapsbehov!
- Tidspunkt og dato: 4 september 2024, klokken 09.00 – 14.00 (tentativt avslutningstidspunkt)
- Møtested: Elvstøa 27, 9322 Karlstad
- Ta med: gode sko og klær tilpasset været, matpakke og termos.
- Arrangør: Forum for natur og friluftsliv Troms og Norske Lakseelver i samarbeid med MJFF
Mål for befaringen: Vi vil undersøke ulike punkter der det er kjente utslipp/forurensning, ta en titt på kantsone og gytegroper samt befare elveutløpet der andefuglene har forsvunnet. Lokal guide er Lise Dybvig Lange fra Målselv Jeger og Fiskerforening. Lise er også vara i Forum for natur og friluftsliv Troms der hun representerer NJFF-Troms.
Vi gjør oppmerksom på at deltakelse er på eget ansvar.
Manndalselva
På 60-tallet ble store deler av Manndalselva sterkt kanalisert og forbygd for å unngå flomskader på dyrkbar mark. Gode gyte- og oppvekstområder for fisk ble ødelagt ved at vegetasjonen, bekker og kroksjøer ble fjernet. Dette gjelder spesielt området fra Kjerringdalen til Banol bru hvor ca. 80 % av elveløpet er sterkt berørt. Dette området har tidligere hatt en veldig god bestand av spesielt ørret og røye. Manndalen Jeger og Fiskerforening har sammen med kommunen gjort et betydelig arbeid for å sikre midler til restaurering av elva- samt kunnskapsinnhenting. Status for arbeidet kan du lese mer om her på deres nettsider.
- Tidspunkt og dato: 5 september 2024, klokken 10.00- 15.00 (senest).
- Møtested: Senter for nordlige folk
- Ta med: gode sko og klær, termos og evt. hva annet du trenger.
- Arrangør: Natur og friluftsliv Troms og Norske Lakseelver i samarbeid med MJFF
Mål for befaringen: Vi vil stoppe ved tre ulike punkt blant annet laksetrapp som har behov for utbedring, vi skal utføre elfiske etter nærmere tillatelse og vi skal stoppe ved området for delprosjekt 1 (se lenke til MJFF sine nettsider) som det er bevilget midler til restaurering av. MJFF har også planer om et stiprosjekt der ivaretakelse av kantsone er et viktig fokus. Det er også av interesse å ta en titt i kart på hvilke sideelver som er tilknyttet de ulike punktene for en helhetlig forståelse. Miljøtiltakene som er foreslått i vassdraget – der noen er innvilget midler og andre ikke- byr på en god mulighet for å vurdere økosystembasert forvaltning av vassdrag og hvordan vi kan oppnå det- samt diskutere løsninger og kunnskapsbehov.
Vi gjør oppmerksom på at deltakelse er på eget ansvar.
En stor takk til planleggingsgruppa for disse to befaringene ved NJFF-Troms, Naturvernforbundet Troms, Manndalen Jeger- og Fiskerforening, Målselv Jeger -og Fiskerforening og Norske Lakseelver!
Nytt fra Troms vannregion- webinar 6 mars 2024
Den 6 mars 2024 holdt Troms vannregion dette webinaret: Webinar om vannforskriften og oppdatering av kunnskapsgrunnlaget om påvirkninger på vannmiljøet.
Presentasjon fra Troms vannregion her.
Presentasjon Statsforvalteren i Troms og Finnmark her.
Agenda for møtet:
- Finnmark fylkeskommune og Troms
fylkeskommune om vannforskriften og
regionale vannforvaltningsplaner (30 min) - Statsforvalteren i Troms og Finnmark om
oppdateringen av kunnskapsgrunnlaget om
påvirkninger og miljøtilstand på vannmiljøet
(30 min) - Spørsmål og innspill (30 min)