FnfTromsAktuelt › Folk i Troms: Seniorgruppa Harstad Turlag v/ Bente Fotland!

Folk i Troms: Seniorgruppa Harstad Turlag v/ Bente Fotland!

Hvis man følger Seniorgruppa Harstad Turlag på Facebook er man garantert masse inspirasjon til å gå på tur, de poster herlige bilder av utsikt, glade folk og naturglede. Dette er folkehelse på sitt ypperste der aktiv hele livet er et mål for de som deltar. Det er rett og slett fantastisk at vi har frivillige som legger til rette for nettopp aktivitet hele livet der både det sosiale, trygg tur, helse og naturglede blir ivaretatt. Derfor er det en glede å kunne skrive litt om Seniorgruppa i Harstad turlag og deres gruppeleder Bente Fotland- de har holdt det gående så godt det gikk gjennom en lang pandemiperiode- og det er ingen tvil om at deres tilbud er både populært og møter et stort behov! Jeg har stilt Bente Fotland noen spørsmål og under kan du lese mer om denne flotte turgruppa! 🙂

Stien langs sjøen-tur, tidlig i mai! Foto: Bente Fotland

1) Dere har jo masse aktivitet i turlaget, men hva er deres mest populære tilbud? (Har dere kanskje også en god anbefaling- gjerne en høyterskel tur og en lavterskel tur).

Jeg kan ikke svare om aktiviteter på vegne av hele Harstad turlag, men vi i seniorgruppa konsentrerer oss om turer, på ski, på truger eller på beina. I år har vi hatt tre skiturer, to trugeturer og en fottur, der den sistnevnte hadde flott oppmøte med hele 26 deltakere. Vi gikk en lett tur på Stien langs sjøen, ei forholdsvis ny rute som går langs sjøen fra Trondenes kirke og nesten inn til Harstad sentrum. De fleste av våre deltakere har alltid vært ivrige friluftsmennesker, og står ikke tilbake for noen når det gjelder turlengde og høydemeter. Vi går derfor også forholdsvis lange fjellturer, men passer på at tempoet tilpasses gruppa. De mest populære turene våre har vist seg å være guida turer der vi, i tillegg til turen,  får ny kunnskap om ulike tema. Et eksempel er turen: Trondenes som historisk halvøy. 

Bente Fotland, leder for Seniorgruppa Harstad Turlag
Matpause ved Laugen i Trondenes tidlig i mai. Foto: Bente Fotland

2) Hva gir deg/dere mest som turleder/medlem i og for turlagets seniorgruppe?

Vi er fem turledere i Seniorgruppa. Vi gleder oss over å møte både gamle og nye deltakere, bli kjent og ha fine turer mens praten går ivrig. Vi kan f eks få høre spennende historier fra et innholdsrikt arbeidsliv. En annen av deltakere er kanskje fugleinteressert og kan bidra med ny kunnskap til hele gruppa.  Det er også flott å se deltakernes glede om de plutselig møter en tidligere kollega eller en slektning de ikke har sett på ei stund. 

Bente Fotland

3)Aktivitet og naturglede er sikre folkehelsetips, men gjør vi nok for å tilrettelegge for lavterskelaktivitet for de som enda står på dørstokken og hvilke muligheter har vi for å få enda flere eldre med på tur?

De fleste  turdeltakerne i gruppa er en fast gjeng på 12-15 stykker. Når vi arrangerer korte, lette turer ser vi at vi får nye deltakere. Vi turledere kan nok derfor  bli flinkere til å arrangere flere turer av den enkle typen, fordi vi da favner flere. 

Bente Fotland

4) Hvordan har korona vært for dere og deres aktivitet- har det vært utfordrende å tilrettelegge med tanke på smittevern?

Etter bråstoppen våren 2020, har vi klart å opprettholde en viss aktivitet med enkelte avbrudd. Men vi har gjort enkelte endringer For det første har vi i koronaperioden ikke felleskjøring til turenes oppmøtested. Det betyr at vi dessverre «mister» noen deltakere som ikke kjører bil. For det andre har vi ikke arrangert de populære tematurene, fordi vi da må klumpe oss sammen rundt en guide. Vi har også unngått bussturer til et turmål.   Ellers følger vi DNTs smittevernregler, f eks er vi maks 10 deltakere pr turleder. Nå er det imidlertid stadig flere i vår målgruppe som er vaksinert, så vi satser på at vi kan åpne mer opp etter sommerferien. I vår tilpasning inngår også å være imøtekommende om deltakerne ønsker turer utover de allerede planlagte. I fjor høst tror jeg vi hadde fem ekstra turer fordi forholdene lå så godt til rette for en utvidet barmarkssesong. 

Bente Fotland

FNF Troms takker for intervjuet- og ønsker Seniorgruppa Harstad Turlag lykke til i den kommende sesongen der vi også endelig ser muligheter for å møtes litt mer flere vaksinerte! Dere gjør en strålende jobb for folkehelse og trivsel!

Dette var siste Folk i Troms før sommeren, men! -vi har flere fine folk på lur her i Troms så «stay tuned!».

God sommer og nyt verdens fineste natur i Troms- og her i Nord 🙂