Forum for natur og friluftsliv Troms kan med glede ønske velkommen til vår tredje Natur i nord-konferanse! Årets tema er vassdrag og elvedelta og vi vil gjennom dagen bli bedre kjent vassdrags og elvedelta-naturen via ulike fagområder og perspektiver. Mange har et forhold til både elvedelta og vassdragsnaturen og vi ser frem til en spennende dag der vi sammen kan utforske livet i elva fra ulike perspektiver! Påmelding og program litt lengre ned på siden her- håper vi sees!
Nytt av året er en dag to med workshop om vannforvaltningen! Vårt verdifulle vann trenger oss og på workshopen skal vi dele erfaringer og bli bedre kjent med tema vi tror blir viktige inn i ny planperiode med rullering av vannforvaltningsplanene våre. Vi benytter sjansen til å være tidlig ute, bygge nettverk, dele- og bygge kunnskap sammen. Vannforvaltning skal være åpen og deltakende og vi trenger akkurat deg med på laget – finn ut hvilket tema som passer deg best og meld deg på!
Natur i nord- konferanse: Vassdrag og elvedelta med workshop om vannforvaltning
Hvor: Rødbanken, Tromsø
Konferansen er gratis å delta på, men vi trenger din påmelding innen 23 november (begrenset antall plasser, matbestilling) – og du vil få en påminnelse på e-post når dato for arrangementet nærmer seg!
Påmelding: trykk her
- 25 november: 11.00-18.30, Bankhjørnet – registrering fra 10.00
- 26 november: 09.00-15.00, Festsalen, – registrering fra 08.30
- Strømming 25 november: trykk på lenken under.
Målgruppe: Konferansen passer for alle med interesser for vassdrag, elvedelta og våtmark, samfunn og natur- vi håper på en bred møteplass for gode diskusjoner og kunnskapsdeling! På workshopen håper vi å nå deg som vil dele dine erfaringer om vannforvaltning, stille gode spørsmål og bidra til at vi sammen – fra ulike roller- kan ta godt vare på vannet vårt. Du trenger ikke være fra Troms for å ha utbytte av eller bidra til workshopen!
Kan du ikke komme likevel etter å ha meldt deg på? Send en e-post til troms@fnf-nett.no og meld deg av- da kan en annen få din plass og vi slipper matsvinn!
Program 25 november
11- 12.45 Del I: Bli med i vassdraget
Moderator: Jann- Oskar Granheim (styreleder i FNF Troms/styremedlem Midt-Troms Naturlag)
- «Velkommen ved Forum for natur og friluftsliv Troms» v/ koordinator Christine Myrseth
- «C2C: Fra fjell til fjord prosjektet» – lynforedrag fra prosjektet:
– Bli kjent med Fra fjell til fjord-prosjektet på Framsenteret: Forskning på tvers av fag og institusjoner v/ André Frainer, prosjektleder og forsker (NINA)
–Sosioøkologisk kartlegging i Målselv kommune – utfordringer ved forskning og forvaltningen v/ Lena Gross, forsker II, (NIKU)
–Vannkvalitet – pågående arbeid og modelleringer (inkludert ekstremhendelser) v/TBA
–Koblinger mellom elv, elvedelta og kyst v/ forskningssjef Amanda Poste (NINA)
- «Liv i Elva – våre vakre laksefisker og deres unike, men sårbare livssyklus» v/ forsker Thomas Bøhn (Havforskningsinstituttet)
12.45-13.45 Lunsj!
13.45-15.35 Del II: samfunn, elvedelta og vassdraget
Moderator: Karl- Petter Yeong (fylkessekretær NJFF- Troms)
- «Kantsone og elvedelta» v/ Statsforvalteren i Troms og Finnmark
- «Naturpanelets rapport om verdier og verdsetting» v/ fagdirektør Nina Vik (Miljødirektoratet, digital deltakelse)
- «TBA»
- «Avveiing av naturhensynet i vedtak som berører vassdrag» v/ advokat Tine Larsen (Dhælin AS)
- «Å ta vare på en dronning blant elver: Målselva!»
- Karl Petter Yeong (fylkessekretær i NJFF-Troms) samtaler med Martin Nymo (ordfører i Målselv), Odd- Helge Utby (leder i SUM) og Frode Løwø (skogbruksleder i Målselv).
15.35-15.50 Pause med kaffe og benstrekk
15.50-17.30 Del III: Organisasjonene, vassdrag, elvedelta og våtmark
Moderator: Christine Myrseth (koordinator FNF Troms)
- «Balsfjord våtmarkssystem. En internasjonal perle midt i blant oss» v/ Karl Birger Strann (Midt- Troms Naturlag)
- «Vassdragsvern er viktig» v/ Arnodd Håpnes, fagrådgiver naturmangfold (Naturvernforbundet)
- «Restaurering av sjøørretbekker gir håp for fisken!» v/ rådgiver Øyvind Fjeldseth (Norges Jeger- og Fiskerforbund)
- «Villkårsrevisjoner – Erfaringer og betydning for naturavtalen» v/ vannkoordinator og økolog Nils Harley Boisen (Sabima)
17.30-17.45 Pause med kaffe og benstrekk
17.45-18.30 Del IIII: Panelsamtale
- Vannforvaltninga- mange bekker små gjør en stor å?
– hva må til for at vi sammen oppnår miljømålene for vannet vårt?
Paneldeltakere:
- Hilde Lisbeth Strand, leder av Vannregionutvalget i Troms
- Bent Hugstmyr, Mårelva grunneierforening
- Jostein Jerkø, Troms Kraft
- Gunnar Sander, forsker NIVA
- TBA
I samtale med: koordinator Christine Myrseth (Forum for natur og friluftsliv Troms)
Program 26 november
Workshop vannforvaltning: Sammen for vannet vårt!
Sted og tid: Festsalen m/møterom, Rødbanken, Tromsø, klokken 9.00- 15.00
Program for dagen:
09.00-10.00
- Velkommen til workshop v/ Lokalt Byrå og Forum for natur og friluftsliv Troms
- Kort innføring i vannforvaltningen v/ Troms vannregion
- Eksempler fra gjennomføring og samarbeid om miljøtiltak i vassdrag v/ Christian Hagstrøm (Norske Lakseelver)
Facilitator: Vi har fått med oss Lokalt Byrå for å sikre en spennende og nyttig workshop! Opplegget for workshopen er under utarbeidelse og detaljer vil bli lagt ut her fortløpende. I tillegg vil det være tilgjengelige ressurs- og fagpersoner gjennom dagen som bidrar i gruppearbeidet.
Workshop: Vi inviterer til workshop om vannforvaltning i vassdrag og elvedelta/våtmark og i vannforvaltningen er det ønskelig at så mange som mulig deltar i arbeidet med å ta vare på vannet vårt. Målet er en åpen og deltakende vannforvaltning. På workshopen skal vi jobbe med ulike tema og perspektiver -og her kommer de gruppene du kan melde deg på (påmelding i lenke ovenfor!):
Vilkårsrevisjoner og vannforvaltning i regulerte vassdrag – Naturrestaurering og miljøtiltak i vassdrag – sideelver og bekkeløp – Verdier i vassdrag og elvedelta – Elvedelta-våtmark-vassdrag i vannforvaltningen – Kantsone, forsøpling og fremmede arter langs elva- Økonomi i vannforvaltningen
Gruppe: Vilkårsrevisjoner og vannforvaltning i regulerte vassdrag
Passer for: alle som er engasjert i hvordan vi kan oppnå bedre miljøtilstand i vassdrag påvirket av kraftutbygging, som er involvert i vilkårsrevisjoner, interesse for samlet belastning, kanskje du jobber med denne type spørsmål og de som har en generell interesse for å lære mer om hvordan vi kombinerer kraftutbygging og miljø i forvaltningen. Du kan lese mer om vilkårsrevisjoner her og forvaltning av sterkt modifiserte vassdrag her.
- Grupperessurs: Nils Boisen, vannkoordinator Sabima
Gruppe: Naturrestaurering og miljøtiltak i vassdrag, sideelver og bekkeløp
Passer for: alle som har kunnskap om (feks. lokal kunnskap) eller driver kartlegging av behov for gjenoppretting eller miljøtiltak i vassdrag, er involvert gjennom yrke, som grunneier eller som frivillig i gjennomføring av tiltak, jobber med planprosesser knyttet til dette temaet, de som ønsker å bygge nettverk og øke samarbeid om denne type aktivitet (kanskje Læring i friluft?) -eller som generelt er opptatt av å få mer kunnskap om å hjelpe naturen tilbake. Du kan lese mer om naturrestaurering i vassdrag her og om miljøtiltak her.
- Grupperessurser: Karl- Petter Yeong (NJFF-Troms) og Christian Hagstrøm (Norske Lakseelver)
Gruppe: Verdier i vassdrag og elvedelta
Passer for: alle som er opptatt av et mangfold av verdier i vassdrag og elvedelta (kultur, natur, friluftsliv med mer) og som gjerne vil utforske hvordan disse verdiene kommer til uttrykk i vannforvaltningen og hvordan de hjelper oss med gode avveininger feks. i prioritering av tiltak. De fleste har et forhold til nettopp verdier og vi tror mange vil ha mye å bidra med fra egne erfaringer, faglig bakgrunn eller generell interesse. Regional vannforvaltningsplan heter «Vårt verdifulle vann» og forordet beskriver noen av verdiene vi får fra vannet vårt- tilgjengelig her. Nyttig informasjon; FNs rapport om Verdisetting av naturgoder kom i 2022 og du kan lese litt mer om innholdet her.
Gruppe: Elvedelta-våtmark-vassdrag i vannforvaltningen
Passer for: alle som har interesse av å ivareta den helt spesielle naturen i elvedelta og våtmark med tilhørende vassdragsutløp. Dette er naturområder med både fersk- og saltvann, stort naturmangfold og sårbare, men spennende økosystemer. Hvordan kan vi gjennom vannforvaltningen beskytte, bevare og gjenopprette denne type natur (noen områder er underlagt vern, andre ikke). I Norge er vannforvaltningen delt inn slik: Hovedøkosystemet innsjø, elv, grunnvann og kyst omfatter alt ferskvann i Norge. Det vil si elver, innsjøer, bekker, dammer, grunnvann og brakkvann og hav (Miljødirektoratet)
- Grupperessurs: Andy Sortland (Nordnorsk Botanisk forening)
Gruppe: Kantsone, forsøpling og fremmede arter langs elva
Passer for: alle som har lyst til å bidra mer til vannforvaltningen, men som har mest erfaring med og forhold til elvekanten eller kantsonen. Den passer for deg med kunnskap om natur (planter, fugler eller insekter), interesse for forsøpling og fremmede arter, for deg som liker samarbeid og nettverksbygging og som vil være med å diskutere hvordan vi kan invitere flere inn i vannforvaltningen ved å ta vare på vår fantastiske kantsone! Mer om kantsone og vannforvaltning her, plast og vannforvaltning her og fremmede arter her.
Gruppe: Økonomi og vannforvaltning – hva er behovet og får vi mest mulig ut av midlene?
Passer for: alle som er interessert i hvordan vi kan få flest mulig miljøtiltak for midlene vi har tilgjengelige. Denne gruppa er relevant for alle de andre gruppene og er slik sett gruppeovergripende. Det er utarbeidet et dokument i 2020 som kan være av interesse: Eksempelsamling for utarbeidelse av kostnadsanslag for miljøtiltak
Noen nyttige nettressurser:
- Rapport fra NIVA: Innføring i vannforvaltningen i Norge etter EU sitt vanndirektiv
Foto: Elvebåt i Reisavassdraget_NJFF Troms