Det 9. møtet i Forum Finnemarka bla avholdt, torsdag 24. oktober på Glitrevannverket på Dråpen i Drammen. Det var godt oppmøte med flere spennende presentasjoner og diskusjoner.
Du finner alle presentasjonene i oppsummeringen til Glitrevannverket her.
Aktuelt hos Glitrevannverket
Marius Asheim , daglig leder i Glitrevannverket, åpnet møtet og presenterte aktuelle saker hos dem.
Glitrevannverket leverer vann til Drammen, Lier og Asker (Tidligere Røyken) kommuner. Årlig vannproduksjon dekker forbruket til ca. 160.000 personer. Vannkildene er Glitre, Røysjø og Holsfjorden.
Pågående investeringer og prosjekter:
Damprosjekter ved Elin Hønsi, Vassdragsteknisk ansvarlig ved Glitrevannverket.
Oppgraderinger ved Dam Garsjø og Dam Løken i Lier kommune, og Dam Vasshella i Drammen kommune.
Friluftslivets år 2025
Informasjon om planer for friluftslivets år ved Anne-Mette Kirkemo, prosjektleder for Friluftslivets år i Buskerud fylkeskommune.
Friluftslivets år 2025 – en landsdekkende markering for å feire alt friluftslivet har å by på.
Fakta om Friluftslivets år
- Friluftslivets år er forankret i Stortingsmelding om friluftsliv (2016) og er et nasjonalt markeringsår for friluftsliv, som arrangeres hvert tiende år med støtte fra Klima- og miljødepartementet.
- Gjennom året blir det både nasjonale og lokale aktiviteter i hele Norge.
- Året skapes av friluftslivorganisasjonene, og hele bredden av frivilligheten, friluftsrådene, sentrale og lokale myndigheter, skoler, næringsliv og enkeltpersoner.
- Friluftslivets år ledes av Norsk Friluftsliv, paraplyorganisasjonen for de 18 store friluftsorganisasjonene med til sammen én million medlemskap og over 5000 lag og foreninger.
- Målgruppe: Barn og unge, mennesker som vil være mer aktive i naturen og de som ikke kjenner til friluftslivet fra før.
Mulig å søke om midler
I disse dager planlegger organisasjoner, lokale lag, kommuner og fylkeskommuner over hele landet hvordan de skal få med enda flere ut neste år. Det er flere tilskuddsordninger man kan søke midler fra for å skape aktiviteter i Friluftslivets år.
Statskog i Finnemarka – forvaltning av Børresen eiendommen.
Hvordan eiendommen «Statskog Børresen AS» forvaltes med tanke på friluftsliv og skogbruk.
ved Torkel Skoglund, seniorkonsulent jakt, fiske og friluftsliv, og Rune Aamold, konsulent skog, Statskog SF.
Statskog og friluftsliv
Tilrettelegging for det gode friluftslivet. De gratis, åpne koiene er helt unike. Alle koiene ligger på ut.no hvor Statskog er en av samarbeidspartnerne. Ellers driver vi med fiskestell, skilting og merking, klopper og hengebruer. Statskog forvalter fellesskapets arv, og ønsker å være kjent og tilgjengelige for folk.
Skogbruk i Finnemarka
30 prosent av Statskog sin eiendom i Finnemarka er vernet.
Statskog driver skog etter de strengeste miljøprinsippene i landet og bruker store ressurser på å sikre en langsiktig og bærekraftig skogsdrift.
Skogen skal forvaltes bærekraftig, slik at den gir økonomisk avkastning til skogeier, lokal og nasjonal verdiskaping og et positivt klimabidrag. Samtidig skal hensynet til friluftsliv og miljøverdier ivaretas. Slik kan vår skogsdrift bli viktig i det grønne skiftet.
Vårt miljøstyringssystem er sertifisert etter ISO 14001 for forvaltning av egne skogressurser i tråd med Norsk PEFC skogstandard. Statskog har, som en av meget få skogeiere i Norge, en individuell sertifisering. Det betyr at Statskog selv tar ansvaret for å følge opp at skogbruket skjer i tråd med Norsk PEFC skogstandard. For eiendommene Kongsberg (Sølvverket) og i Finnemarka er Statskog sertifisert etter FSC-standarden1.
Legg stier inn i offentlige kartverk for at han som kjører skogsmaskiner vet at det er en sti.
Ansatt biolog som registrerer vernede naturtyper.
Virtuelle gjerder – erfaringer fra beitesesongen
I de to siste beitesesongene har det gått kyr på beite i Finnemarka med gjerdet hengende rundt halsen. Når de nærmer seg det virtuelle gjerdet, får de først et lydvarsel og så et støt. Erfaringer og planer videre for denne typen gjerder. Ved Knut Birkeland og Otto Røed Monil i Finnemarka beitelag.
Prosjekter i Finnemarka: Ca. 150 Monil klaver og Ca. 30 Nofence klaver.
Kommunene utfordres til å si hvilke planer og tanker de har for forvaltning av Finnemarka, hva ligger i kommuneplaner og andre planprosesser i kommunene?
Drammen kommune:
- Forvatningsplan for kommuneskogen. Tre kommuner ble til en stor kommune. Felles plan for hvordan kommuneskogen skal driftes.
- Friluftslivets år 2025: Lage dagsturhytte ved «Furten», mellom Kleiveren og Rognkleiv.
Lier kommune:
- Forvaltningsplan for statlig sikrede friluftsområder. Eks. Eiksetra.
- Damprosjekter: Garsjø.
- Friluftslivets år 2025.
Øvre Eiker kommune:
- Skiløyper og labbeløyper.
- Friluftslivets år 2025.