I desember 2022 ble verdens land enige om et globalt rammeverk for å bevare naturen, også kjent som naturavtalen. Målet er å stanse tapet av natur globalt og bevare vårt naturmangfold. Regjeringen skal legge frem en handlingsplan for naturavtalen i løpet av oktober 2024. Vi er spent på hvordan våre politikere vil følge opp avtalen!
I forbindelse med Friluftslivets Uke 2024, inviterte FNF Buskerud politikere og andre til politisk bålsamtale om den kommende naturavtalen. Målet for dagen var å lære om hva den internasjonale naturavtalen innebærer, og hva Buskerud fylkeskommune bør gjøre for å nå de målene og forpliktelsene vi har satt oss.
Kort oppsummering og enkelt referat.
Velkommen ved styreleder i FNF Buskerud
Rune Håndlykken (DNT Drammen og Omegn) ønsket velkommen til seminar.
Hva er FNF?
Forum for natur og friluftsliv (FNF) Buskerud er et samarbeidsnettverk for natur- og friluftsorganisasjonene i regionen. Vårt mål er å ivareta natur- og friluftsinteressene ved å styrke og fremme organisasjonenes arbeid, være en møteplass for samarbeid og en arena for kompetansebygging for natur- og friluftsorganisasjonene med sitt virke i regionen.
Hva er den internasjonale naturavtalen, og hvordan kan vi på best mulig måte følge opp denne? Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet nasjonalt.
Allemannsretten, som gir oss tilgang til natur, må forenes med allemannsplikt og ivaretakelse av natur.
Hva er Naturavtalen?
Naturavtalen sier at vi skal verne og restaurere 30 prosent natur innen 2030. Målene er ikke tilfeldig satt, men er satt etter en grundig prosess. Stadig flere arter er på rødlista, og vi opplever stadig mer nedbygging av natur. Dagens system er ikke bra nok for å ta vare på natur, det går feil vei på de fleste områder.
Det er store forventninger til regjeringens handlingsplan for å følge opp Naturavtalen. Det må være klare rammer for hvor mye natur kommunene får lov å ødelegge.
Kommunene og fylkeskommunene har en stor mulighet til å bli med på dugnaden, de kan bruke handlingsrommet de allerede har til å ivareta natur.
Buskerud skal være et arealnøytralt fylke. Det er lov å si nei. Dersom man sier ja til alt, så styrer man ikke.
Naturvernforbundet har laget en veileder for hvordan politikerne kan ivareta norsk natur. Fire viktige punkter:
Tips 1: Kommuneplanvask – vask bort utdaterte utbyggingsplaner!
Tips 2: Ta kontrollen – si nei til nye naturnedbyggingsplaner
Tips 3: Still krav – beskytt naturen med klare planbestemmelser
Tips 4: Vedta vern – innfør verneområder i kommunen
Hvordan kan man jobbe med natur- og arealforvaltning på en bærekraftig måte?
Halvard Lægreid, Spesialrådgiver i KS- Kommunesektorens arbeidsgiver- og interesseorganisasjon.
Om å se natur, klimatilpasning, klimareduksjoner i sammenheng.
2019: Naturpanelets rapport, landrapporten til klimapanelet og havrapporten til klimapanelet. Alle rapportene inneholder dramatiske budskap, men det er langt fra disse rapportene til kommunestyrene.
Rapport: Foreslår nye tiltak for arealbruk med omsyn til natur og klima.
Natur er høyt på agendaen i KS. Vedtatt flere formuleringer om bærekraftig arealbruk, blant annet at arealnøytralitet skal være hovedregelen i arealpolitikken.
Arealbruk i Buskerud
Regional planstrategi i Buskerud: «Nedbygging av naturområder utgjør en trussel for biologisk mangfold, naturressurser, og forringer flere viktige natur- og friluftslivsområder. Nesten 800 arter og 11 naturtyper står i fare for å gå tapt i fylket. Og 6 av 10 på landsbasis mener det bygges ned for mye natur. Nedbygging av natur skjer gradvis, bit-for-bit. Vi kan skaffe oss mer kunnskap om naturen.
Lægreid fremhever Ringerike kommune som jobber med kommunedelplan for naturmangfold, og er veldig langt fremme knyttet til arealregnskap for kommune. Ringerike kommune er en av de kommunene som har kommet lengst med dette. Dette gjør det mulig for kommunen å tallfeste planforslag sin påvirkning på ulike arealkategorier som er viktige for jordvern, karbonlagring, naturmangfold, friluftsliv og styrke politikernes beslutningsgrunnlag.
Fylkeskommunen sin rolle: Hvor vil vi i arealpolitikken? Tydeliggjøre hvilken rolle vi har, og hvilken rolle vi vil ha? Få en oversikt over hvor vi står nå, og hva trengs for å komme videre.
Foto: Kaja Høgås
Politisk debatt
Naturfilmskaper og tidligere politiker, Arne Nævra, utfordret politikerne med flere spørsmål i vår politiske debatt. Nævra spør våre fylkestingspolitikerne blant annet om følgende:
- Hvordan skal Buskerud fylkeskommune følge opp den internasjonale naturavtalen?
- Er det noen konkrete tiltak som skal gjennomføres?
- Hvordan kan jeg som fylkespolitiker bidra til å bevare naturen?
- Hva mener du om hyttebygging, vindkraft, flatehogst og annen arealbruk?
Følgende fylkestingsrepresentanter deltok i debatten:
Høyre: Inger Synnøve Kammerud (Ringerike). Representant Buskerud fylkesting.
Arbeiderpartiet: Ellen Ramson Høie (Lier). Representant Buskerud fylkesting.
Senterpartiet: Simon S. Nordanger (Drammen). Representant Buskerud fylkesting.
Miljøpartiet de grønne: Cecilie Søvik (Kongsberg). Representant Buskerud fylkesting.
Venstre: Tove Hofstad (Lier). Representant Buskerud fylkesting.
Rødt: Ida Sofie Blystad (Drammen). Representant Buskerud fylkesting.
Sosialistisk venstreparti: Audun Hovda (Ringerike). Leder i Sosialistisk Ungdom.
Vi er enige om mye. Kan vi bli enige om å gjøre noe på fylkestinget?
Alle er enige om at natur er et knapphetsgode. Men veien til målet, er ulik.
Økt kunnskap- det vi har lært i dag, kan vi ikke viske ut. Et godt grunnlag.
Vet man nok, så er det ingen unnskyldning lenger.
Tusen takk,
En særlig takk til naturfilmfotograf og tidligere politiker, Arne Nævra, for å lede oss gjennom dagen.
Takk for gode og lærerike innlegg fra leder i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen, og spesialrådgiver i KS, Halvard Lægreid, samt politikerne fra fylkestinget som stilte til debatt om Naturavtalen.
Takk til teamleder ved Jasmins kvinnenettverk, Nermina Lieskovica, og leder i Drammen friluftsforum, Ingunn Opsahl-Hersleth, for servering og turledelse.
Takk til teaterspetakkel for filming.
Takk til DNT Drammen og Omegn for lån av Blekktjernstua og rigging til bålsamtale i gapahuken ved frivillig i DNT, Egil Lindberg, driftsansvarlig bynære hytter, Dag Henning Jørgensborg, og daglig leder Simon Torgersen.
Og tusen takk til publikum for oppmøte i Drammensmarka på en regnværsdag!
Vennlig hilsen,
Koordinator, Kaja Høgås, og styreleder, Rune Håndlykken, i FNF Buskerud.