Forum for natur og friluftsliv Troms har sammen med Norges Jeger- og Fiskerforbund Troms, Målselv Jeger- og Fiskerforening, Naturvernforbundet Troms, Birdlife avd. Troms, Midt-Troms Naturlag, Norske Lakseelver og SUM Samarbeidsutvalget for Målselvvassdraget sendt en bekymringsmelding og innspill til kunnskapsgrunnlaget for Mortenelva i Målselv kommune. Takk til alle som gjorde innspillet mulig med kunnskap og engasjement. Mortenelva er en av sideelvene til Målselvvassdraget. FNF Troms har undersøkt og vi opplever at det ikke er samsvar med det som er dokumentert i Vann-Nett der Mortenelva har god økologisk tilstand og hvordan vannforekomsten i realiteten fremstår.
Dessverre har lokalkjente over tid registrert at gytegroper har grodd igjen i elva, andefugler forsvunnet og det som ser ut til å være forurensning langs elva. Mortenelva har også gått fra å være ei god gyteelv for sjøørret til betydelig bestandsnedgang- det er også grunn til å frykte at forurensning kan påvirke Målselvvassdraget ved flom. Tap av gyteelver er i alle tilfeller alvorlig for sjøørreten og bestander i både hovedvassdrag og sideelvene. Vi håper vannregionen tar vårt innspill på alvor og at miljøtiltak kan vurderes for å komme tilbake til ei god økologisk tilstand for vannet i Mortenelva.
Innspill og vedlegg til vannregion Troms og Finnmark
Innspill:
Vedlegg:
- Presentasjon av mulig påvirkning fra Mortenelva til Målselva laget av hydrolog Minh Tuan Bul
- NINA RAPPORT 418; Fiskebiologiske undersøkelser i Målselvvassdraget 2006-2007 (Martin-A. Svenning og Øyvind Kanstad-Hanssen) – For nærmere informasjon om relevans: Kommentarer til denne rapporten og sidehenvisninger.
- Tellinger i Målselvvassdraget.
- Presentasjon Sjøørretriket– erfaringer fra elverestaurering
- Faktaark Vann-Nett
Forurensning Mortenelva
Takk til Lise Dybvik Lange for foto, (Lise er tilknyttet Målselv Jeger- og fiskerforening og varamedlem i Forum for natur og friluftsliv Troms sitt styre for NJFF-Troms). Takk til alle i organisasjonene og lokalkjente som har bidratt med sin kunnskap for bedre vannmiljø!