FnfTromsAktuelt › Do-vett kampanje!

Do-vett kampanje!

#likefinsomfør, do-vett og sporløs ferdsel har vært veldig aktuelt en god stund- for vi går på tur som aldri før! Det har imidlertid en del konsekvenser for naturen og trivsel som ikke er like hyggelige! Våre tilslutta organisasjoner i FNF Troms har alle gode tips og råd for hvordan vi skal sørge for at naturen er akkurat like fin som før når vi forlater den- og Norsk Friluftsliv har laget en kampanje som oppsummerer en del veldig gode tips for do-vett. Ikke minst en oppfordring om at vi alle sprer ordet om do-vett- og forsøker å bli enda flinkere på tur! Under kommer gode tips og råd- og et eksempel på hvordan vi ikke vil ha det ser du under her:

Foto: Henrik Romsaas. Tromsø kommune ved Henrik Romsaas og Margrethe Rabås var på dopapiropprydding i fjor- og deres oppfordring er: la ikke dopapir, våtservietter og annet ligge på denne måten! Det tar VELDIG lang tid før det brytes ned, forsøpler naturen (også med mikroplast!) og det blir utrivelig for alle andre som skal ferdes etter deg! Dette papiret hadde overlevd et helt år- og var dessverre «like fin som før»!

Her kan du lese saken fra do-vett kampanjen Troms og Finnmark fylkeskommune hadde i 2020- like aktuell i år 🙂 Mange gode tips finner du her: Do-vett kampanje 2020 fra Troms og Finnmark fylkeskommune m.flere!

Norsk friluftsliv har fått Bjørn Sundquist med på laget for å formidle hvilke allemannsplikter vi har. I denne filmen kan du se do-vett bli filmatisert 🙂 Se filmen her: her!

https://norskfriluftsliv.no/slik-gar-du-pa-do-i-naturen/

Foto: Eivind Høstmark Borge/TFFK – foto øverst i saken er av samme fotograf!. Hva gjør man da? Når man må på do? Lure ting å ha med en er en liten spade og hundeposer! Se under for flere tips fra Norsk Friluftsliv:

Slik går du på do i naturen

  • Vær forberedt, og ha med deg det du trenger ut. Det inkluderer dopapir, håndsprit, en liten spade og en plastpose, gjerne med ziplock, til brukt papir, bind og tamponger.
  • Gå langt unna stien. Beveg deg bort fra stier, teltplasser, rasteplasser og andre steder hvor det er sannsynlig at andre går.
  • Finn et sted et godt stykke unna vann. Gå minst 100 meter unna bekker, elver eller innsjøer der turfolk fyller vannflasken sin, fisker og bader. Dette er viktig for å hindre forurensning av bekker eller vann.
  • Grav et hull i bakken. Er du i skogen og bakken er myk, kan du grave et hull, omkring 20 cm dypt. Når du er ferdig, fyll igjen med jord, steiner, mose eller kvister.
  • Ta med dopapiret hjem. Naturen bruker to til fire uker, enkelte ganger flere måneder, på å bryte ned dopapiret. Det er heller ikke hyggelig for andre å komme over tegn etter dobesøket ditt. Dersom du brenner bål, kan papiret også brennes der.

Regelen om sporløs ferdsel handler om at naturen skal være like fin når vi forlater den som da vi kom. Når vi er sporløse, tar vi hensyn både til naturen, dyrene og hverandre.

FNF Troms oppfordrer også til å være forsiktig med at du ikke graver i kulturminner på tur!

Kos deg masse på tur- men vis do-vett 🙂 Så blir både naturen og dine med-turgåere glade!