Geitfjellet vindkraftverk.
FnfTrøndelagAktueltUttalelser › Høringsuttalelse til Ytre Vikna 2 vindkraftverk

Høringsuttalelse til Ytre Vikna 2 vindkraftverk

FNF Trøndelag ved Naturvernforbundet i Trøndelag, Norges Jeger- og Fiskerforbund i Nord-Trøndelag, Birdlife Trøndelag og DNT Nord-Trøndelag sendte nylig uttalelse til melding om oppstart, forslag til planprogram og til forslag til utredningsprogram for Ytre Vikna 2 vindkraftverk.

Hele uttalelsen kan leses her.

Dette er den første store nye vindkraftsaken som formelt blir behandlet og sendt på høring i Trøndelag siden behandlinger av nye søknader ble satt på pause i 2019, og konsesjonssystemet til slutt ble endret. Denne saken kan skape presedens for hvordan myndighetene vurderer lignende saker i årene som kommer. Derfor særlig spenning til NVE sitt syn på konsesjonsspørsmålet. Søknaden innebærer svært store inngrep i et stort og for det meste urørt naturområde. Kysten av Trøndelag er allerede hardt rammet, mange fuglebestander er i stor tilbakegang og effektene av den samlete belastningen de siste års utbygginger har hatt er uviss.

Natur og friluftslivsorganisasjonene i Trøndelag er svært kritiske til hvordan det atter en gang legges opp til å bruke urørte naturområder til vindkraft. Det er bygget ned 170 kvadratkilometer med natur til vindkraftverk i Trøndelag, primært i løpet av tre år. Anleggene står for rundt en tredel av all norsk vindkraftproduksjon. Til tross for at Regional plan for arealbruk stadfester at det ikke skal settes av mer areal til vindkraft før en konsekvensene av dagens utbygging er kjent, legger Nærøysund kommune opp til at det kan skje. Håpet er at både kommunen og NVE konkluderer med at det er på tide å sette naturen premiss for det grønne skiftet. Med mindre NVE benytter seg av muligheten til tidlig avsalg, vil prosessen foregå ganske likt som i figuren under:

I første omgang er vi spent på om våre innspill til utredningene og veien videre tas til etterretning. Våre innspill kan oppsummeres slik:

• Området er delvis inngrepsfritt med særskilte lokale kvaliteter. Det grenser til flere viktige områder for fugl, deriblant naturreservat og dyrefredningsområde.

• Konsekvensene for friluftsliv og rekreasjon i uberørt natur, konsekvensene for fugl/fuglereservatet og nærliggende viktige fugleområder og trekkruter, konsekvensene for kulturminner og utvalgte naturtyper, må kartlegges og utredes tilstrekkelig. Mye av dette innebærer nye feltkartlegginger over flere årstider og helst år.

• Vi etterspør vurderinger og utredninger av sumvirkninger og samlet belastning av utbygging i regionen/kystområdet. Side 2 av 7

• Det må settes krav til for- og etterundersøkelser av relevante tema. Referanseområder må tas i bruk.

• Vi forventer at det beregnes de samlete klimagassutslippene fra tiltaket, både livsløpsanalyser av vindturbinene, men også utslipp knyttet til transport og anleggsdrift både ved bygging, drift og riving, utslipp fra myr, samt fravær av karbonopptak ved avskoging.

• Prosjektet er i strid med regional plan for arealbruk 2022-2030, og tidligere ekskludert grunnet konflikt med naturmangfold (2019 – nasjonal ramme)

• Vi ber om at kommunen legger til rette for at politikere og innbyggere i kommunen blir godt kjent med både naturen som eventuelt skal bygges ned, men også virkningene av eksiterende anlegg med lignende dimensjoner som foreslås her – før det gjøres endelig beslutning i saken.

Vi vil følge saken tett videre og håper samtidig at dette er unntaket snarere enn regelen for hva vi kan vente oss av saker i årene som kommer. Foreløpig tyder planene i både Overhalla, Selbu og Heim på at det ikke er tilfellet. Heldigvis ble planene nylig skrinlagt i Heim etter stort lokalt engasjement.