FNF Oslo og Akershus var med og utarbeidet brev vedrørende prioritering av kantsoner i jordbruksareal. Utgangspunktet var Bærum kommunes forslag til kommuneplanbestemmelse § 13.6 og innsigelsen vedrørende denne bestemmelse om kantsoner fra Statsforvalteren i Oslo og Viken datert 16.01.20231.
I brevet ønsker organisasjonene svar på følgende spørsmål:
- Kan samfunnsgevinsten av naturgodene som kommer av reetablert økologisk fungerende kantsoner i jordbrukslandskap totalt sett veie opp for det eventuelle tapet av matjorden til dyrkningsformål?
- Sammenlignet med andre kjente begrunnelser for omdisponering, som for eksempel utbygging, er det sannsynlig at en omdisponering til naturlige kantsoner er enklere å tilbakeføre til jordbruksproduksjon hvis det skulle være nødvendig?
- Kan det gis dispensasjon gjennom jordloven § 9 til å omdisponere dyrket jord til andre formål enn jordbruksproduksjon, dersom omdisponeringen er for å sikre utvidelse eller etablering av naturlig flersjiktet vegetasjonssone langs vassdrag med årssikker vannføring?
- Går målet om økt norsk matproduksjon foran andre nasjonale mål, forpliktelser, lover og forskrifter som sikter på å løse natur- og klimakrisen?
- Er det i arbeidet med målet om økt norsk matproduksjon tatt hensyn til landbrukets potensielle negativ innvirkning på sjømatfangst gjennom sin innvirkning på vannmiljøet i vassdrag og kystområder?
- Trengs det hjemmel i vannressursloven § 11 for å stille krav til sjikting, utforming eller vegetasjonsvalg i kantsonen?
- Bidrar Statsforvalterens innsigelse til Bærum Kommunes forslag til kommuneplanbestemmelse § 13.6 til å bedre eller svekke de økologiske forhold i Oslofjorden?
Brevet ble sendt på vegne av WWF, DNT, Greenpeace, Bærum Elveforum, Norske Lakseelver, Oslofjordens Friluftsråd og Marinreparatørene.
Se brevet til landbruks- og matdepartementet angående kantsoner i sin helhet her.