FnfTelemarkAktuelt › Studietur FNF Telemark 2023 – naturrestaurering

Studietur FNF Telemark 2023 – naturrestaurering

Forum for natur og friluftsliv Telemark har vært på studietur til Horten og Nordre Follo kommune. Tema for turen var arealnøytralitet og naturrestaurering.

Adalstjern i Horten var første stopp. Her fikk vi befaring rundt Adalstjern naturreservat sammen med Statsforvalter Sigurd Anders Svalestad. Han fortalte om kulturminnene i området, og hvordan det var jobbet med restaurering av myra. Det har blitt gjort tiltetting av grøfter, hogst av trær, heving av grunnvannsstanden og gjeninnføring av myrvegetasjon. Vellykket restaurering vil øke vannstanden og bedre vekstvilkårene for torvdannende artsgrupper i områdene påvirket av dreneringen. Økt vannstand vil også bremse og reversere uttørkingen av de påvirkede delene av myra og føre til mindre omdanning av torv og økt torvdannelse. Du kan lese mer om prosjektet her

Informasjonsmøte med Nordre Follo kommuneadministrasjon var neste stopp. Her møtte vi Virksomhetsleder for klima og miljø, Ingvild Marthinsen, Arealplanlegger / Samfunnsgeograf, Ane Tingstad Grav og Miljørådgiver Hanna Utseth. De fortalte om Nordre Follo kommune sin satsning på areal nøytralitet og areal- eller naturregnskap. Kommunen vedtok en felles kommuneplan i 2019 som inkluderte et mål om arealnøytralitet i hele kommunen. Dette får de til ved å gjenbruke og fortette områder som allerede er utbygd, fremfor å bygge ned naturen og beholde skogholt, hundremeterskoger og parker i områder som er regulert til bebyggelse. De har og innført planbestemmelse om økologisk kompensasjon, som sier at reguleringsplaner hvor områdets økologiske funksjon går tapt i strid med arealnøytralitet, skal tiltakshaver yte en økologisk kompensasjon for tapet tiltaket medfører. I planen ble også ca. 1400 dekar omdisponert fra utbygging til landbruk, natur og friluftsliv. Kommunen sin arealplan ble revidert umiddelbart etter kommunesammenslåingen i tråd med den nye kommuneplanen.

Ettersom arealnøytralitet er et helt nytt konsept som aldri har blitt tatt i bruk i Norge, er det mye å finne ut av, definere og ta stilling til når man skal sette teori ut i praksis. Det mangler imidlertid metodikk for å gjøre dette på kommunenivå. Nordre Follo kommune er derfor med som pilot i to samarbeidende prosjekter som skal utvikle slik metodikk. Se for eksempel prosjektet EcoGaps som Nordre Follo kommune deltar i. Målet er å kunne lage gode arealregnskap på kommunenivå, som også inkluderer naturregnskap på en faglig forsvarlig måte. Vi lot oss imponere over hvor samkjørte administrasjonen var, tyngden satsningen og planene har fått politisk og hvor førende dette er i alle arealbeslutninger kommunen tar. Det blir veldig spennende å se om metodikken blir brukt av flere kommuner i fremtiden. Du kan lese mer om arbeidet i Nordre Follo kommune her.

Gjersjøelva natur- og kulturpark

På fredag morgen besøkte vi Oppegård jeger- og fiskerforening (OJFF). De viste oss sitt arbeid med restaurering av Gjersjøelva for å få laks og sjøørret tilbake i elva for å gyte. Dette kunne bare skje dersom kulturminnevernet, grunneiere og Oppegård kommune spilte på lag. Det ble utarbeidet en plan, det ble søkt om penger. Før var det 4 oppgangssager, 2 kornmøller, 2 kraftstasjoner og et svartkruttverk langs elva. Alt dette samt demninger og andre ruinrester ser en når en går langs elva. Her har de lykkes i en helhetlig restaurering av kulturminner, elv og økt tilgang og interesse for hele området. Vi fikk og høre hvordan frivilligheten i kommunen jobber samkjørt. Det er først og fremst grunneier Fred Hallager Juul som er i slekt med Ljansgodsets eiere tilbake til 1600-tallet, Oppegård Historielag, Oppegård jeger- og fiskerforening og Oppegård kommune sitt samarbeid som resulterte i dette, sier Harald Lundstedt i Friluftsforum Nordre Follo. Gjennom hele året er det 40 personer som arbeider innenfor sine interesseområder og nedlegger en arbeidsmengde på nesten ett årsverk på området. FNF Telemark tar med oss inspirasjon og gode modeller på samarbeid på tvers av friluftsorganisasjoner til andre siden av fjorden for videre arbeid.