FnfVestfoldAktuelt › Friluftslivets ferdselsårer

Friluftslivets ferdselsårer

Friluftslivets ferdselsårer; stier, løyper og turveier er viktige for at flere folk skal drive med friluftsliv i hverdagen. Nå setter Vestfold og Telemark Fylkeskommune i gang prosessen for å oppdatere rutebasen og kartleggingen av stier, løyper og turveier i kommunene.

Stien er inngangen til den enkleste friluftslivsaktiviteten- turgåing – som favner alt fra turer i nærområdet til flerdagersturer. Stien kan være effektive transportårer i nærmiljøet, et virkemiddel for å ivareta sårbar natur gjennom kanalisering, eller en påminnelse om ferdselshistorie i utmarka. Stien bidrar til økt fysisk aktivitet og bedre folkehelse.

I Melding til Stortinget #18 (2015-2016): Friluftsliv. Natur som kilde til helse og livskvalitet ønsker regjeringen en økt satsing på friluftslivets ferdselsårer. Nå har Vestfold og Telemark Fylkeskommune tatt initiativ til å koordinere, støtte og starte opp en storstilt kartlegging av stiene og ferdselsårene og et brev går snart ut til kommunene, og organisasjonene kan forvente å bli forespurt om innspill.

Følgende forespørsel går ut i disse dager:

  • Har kommunene (og friluftslivsorganisasjonene) allerede vedtatte kommuneplaner/strategier/handlingsprogrammer/igangsatte satsinger mm. som definerer både mål og tiltak som kan tangere arbeidet med merking, skilting og opparbeiding av turstier og ferdselsårer.
  • Et viktig element med arbeidet med ferdselsårer, er å se på sammenhengen mellom der folk bor og oppholder seg og tilgangen til ferdselsårer i disse områdene. Kommunene definerer sine bo/leveområder ulikt, enten det er gjort i kommuneplanens arealdel, samfunnsdel eller lignende.  Det er derfor et ønske at hver kommune kan melde inn sin definisjon av sine bostedsområder / nærmiljøer (hvis det er definert), noe som ofte allerede er gjort enten i kommuneplan eller i regionale planer. Hvis kommunen ikke har gjort dette, finnes det data fra Statistisk sentralbyrå som har definert dette. .
  • Innmelding av allerede etablerte merkede stier og ferdselsårer meldes inn til Kartverket fortløpende. Her er tanken at alle som er ansvarlige for ruter melder inn dette selv. Er det andre aktører som driver merking i kommunene (utover friluftsråd og DNT)?